zatvaranjem Luke Bar presečen ozbiljan kanal krijumčarenja duvana

Borba protiv šverca duvana i akcizni kalendari ključni za povećanje budžetskih prihoda

RegionSrbijaVesti

15.6.2024 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Borba protiv šverca duvana i akcizni kalendari ključni za povećanje budžetskih prihoda Borba protiv šverca duvana i akcizni kalendari ključni za povećanje budžetskih prihoda
Zahvaljujući odlučnoj borbi protiv šverca duvana i dobroj praksi usvajanja akciznih kalendara, u zemljama regiona budžetski prihodi beleže konstantan i stabilan rast. U Srbiji,... Borba protiv šverca duvana i akcizni kalendari ključni za povećanje budžetskih prihoda

Zahvaljujući odlučnoj borbi protiv šverca duvana i dobroj praksi usvajanja akciznih kalendara, u zemljama regiona budžetski prihodi beleže konstantan i stabilan rast.

U Srbiji, priliv sredstava od akciza i PDV-a na duvanske proizvode u 2023. godini iznosio je 165,6 milijardi dinara, što predstavlja povećanje od 40 odsto u odnosu na 2016, kada je priliv po ovom osnovu iznosio 118 milijarde dinara. Ovakvom rezultatu doprinela je i borba protiv šverca duvana, odnosno mere koje države i industrija preduzimaju kako bi se šteta po budžetske prihode smanjila na najmanju moguću meru, navodi se u saopštenju.

„U Srbiji su postignuti fantastični rezultati, međutim crno tržište duvana i dalje predstavlja veliki izazov“, istakao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan Tobacco International (JTI) za Zapadni Balkan na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona.

Pekez je dodao da je borba protiv nelegalnog tržišta duvana od izuzetnog značaja s obzirom da u regionu Zapadnog Balkana duvanska industrija čini i do 11 odsto ukupnih budžetskih prihoda što je više nego u većini evropskih zemalja.

Procenjuje se da obim nelegalnog tržišta u Srbiji iznosi oko 16,3 odsto, od čega tri četvrtine čini lokalno uzgojen rezani duvan, a ostatak nelegalne cigarete koje su ili neobeležene ili obeležene markicama okolnih tržišta gde su niže akcize. Ono što trenutno komplikuje situaciju jeste povećan nelegalni promet cigareta sa teritorije Kosova i Metohije i Severne Makedonije gde su akcize i PDV na duvanske proizvode niži.

Goran Pekez, JTI Foto: Đorđe Kojadinović

Kada su u pitanju druge zemlje regiona, konkretno Crna Gora i Bosna i Hercegovina, i ovde je zabeležen porast budžetskih prihoda. Najviše efekta je imalo zatvaranje Luke Bar čime je presečen ozbiljan kanal krijumčarenja duvana, s obzirom da su carine zapadnih zemalja Evrope procenjivale da je odavde stizalo oko 20 odsto nelegalnih cigareta u EU. Zahvaljujući ovoj dobroj odluci vlade Crne Gore, nakon zatvaranja Luke Bar zabeležen je prosečni godišnji rast prihoda u budžetu Crne Gore za 30 odsto.

Pored toga što vlada Crne Gore ima snažnu podršku duvanske industrije u borbi protiv šverca, i sa institucijama Bosne i Hercegovine se tesno sarađuje. JTI zajedno sa Upravom za indirektno oporezivanje i duvanskom industrijom u Bosni i Hercegovini organizuje četvrtu godinu zaredom kampanju „Stop švercu“ sa ciljem podizanja svesti o opasnostima nelegalne trgovine po državu, ali i po potrošače budući da švercovani proizvodi ne prolaze kontrolu kvaliteta.

Zahvaljujući ovoj kampanji, ali i zatvaranju Luke Bar, priliv sredstava u budžet Bosne i Hercegovine je samo u 2023. godine povećan za 32 odsto.

Tri najveće duvanske kompanije, koje u Srbiji imaju i fabrike za proizvodnju duvanskih proizvoda, aktivno rade u partnerstvu sa državnim organima (naročito sa tržišnom inspekcijom i policijom) na suzbijanju nedozvoljene trgovine i otkrivanju šverca. Takođe, duvanska industrija učestvuje u regionalnom projektu „Inovativni pristupi u suzbijanju nedozvoljene trgovine“ Američke privredne komore (AmCham), a ostvaruje se i saradnja sa NALED-om i FIC-om na različitim projektima.

Od 2017. do danas su svake godine rezultati iz godine u godinu bolji i ukazuju da su se nelegalni zasadi duvana smanjili za 99 odsto od početka rada projekta „Satelit“. Tokom poslednjih sedam godina, uništeno je ukupno 858 tona nelegalnih zasada duvana i sprečena je šteta po budžet Republike Srbije, u proseku, za 483 miliona evra na godišnjem nivou. Samo u prošloj godini uništeno je 52,4 tona nezakonito zasađenog duvana.

U regionu Zapadnog Balkana duvanska industrija ima 18 fabrika i indirektno i direktno zapošljava oko 45.000 ljudi. Samo kompanija JTI je u ovom regionu tokom 2023. budžetima doprinela sa ukupno 930 miliona evra.

  • MARA

    15.6.2024 #1 Author

    Siva ekonomija na minimum

    Odgovori

  • Lelica

    16.6.2024 #2 Author

    Videcemo jos i to

    Odgovori

  • SHALIMAR

    16.6.2024 #3 Author

    Tesko da ce moci da uniste sivu ekonomiju…

    Odgovori

  • HANA

    16.6.2024 #5 Author

    Akcenat na akcize koje su kod nas van svake mere…

    Odgovori

  • REA

    16.6.2024 #6 Author

    Pa kad samo dizete akcize naravno da se narod snalazi

    Odgovori

  • MARA

    16.6.2024 #7 Author

    Sa Akcizama moze biti spekulacija

    Odgovori

  • gagica

    16.6.2024 #8 Author

    I ja mislim

    Odgovori

  • VALERIJA

    16.6.2024 #9 Author

    E ako budu uspešno smanjili šverc cigareta, zaista ću poverovati u čuda.

    Odgovori

  • LEBRON

    16.6.2024 #10 Author

    Tesko je to suzbiti

    Odgovori

  • SABRINA

    17.6.2024 #11 Author

    Da je samo problem nelegalni duvan…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.