Zakonom regulisana procedura i uslovi registracije

Kako do dozvole za gajenje i proizvodnju duvana i duvanskih proizvoda?

AgrobiznisAnalizaBiznisPoslovanjeU fokusu

28.7.2022 15:41 Autor: Ljiljana Begović 2

Kako do dozvole za gajenje i proizvodnju duvana i duvanskih proizvoda? Kako do dozvole za gajenje i proizvodnju duvana i duvanskih proizvoda?
Uzgajanje duvana je profitabilan biznis u Srbiji uprkos ukidanju državnih subvencija. Prosečna cena koju na kraju berbe plaćaju otkupljivači je između dva i 2,5... Kako do dozvole za gajenje i proizvodnju duvana i duvanskih proizvoda?

Uzgajanje duvana je profitabilan biznis u Srbiji uprkos ukidanju državnih subvencija. Prosečna cena koju na kraju berbe plaćaju otkupljivači je između dva i 2,5 evra po kilogramu, dok se suvi duvan u listu prodaje po ceni od četiri do pet evra.

Da biste u našoj zemlji mogli da započnete biznis proizvodnje, prometa i trgovine duvanom potrebno je detaljno se upoznati sa svim pravilima poslovanja u okviru ove delatnosti, jer nepoštovanje Zakona o duvanu može dovesti do prekršajnih i novčanih kazni. Inspekcije posebno kontrolišu proizvođače duvana jer se dešava da vlasnici proizvodnih površina često poseju veće zasade nego što je to predviđeno zakonom.

Prema rečima advokata Miomira Stojkovića iz advokatske kancelarije Stojković Advokati, zakon predviđa uslove i proceduru za dobijanje dozvole za bavljenje proizvodnjom duvana. To dalje podrazumeva proizvodnju rasada duvana, gajenje duvana na njivi, berbu, sušenje, sortiranje i pakovanje duvana kod proizvođača duvana.

Proizvodnja duvana podrazumeva registraciju u nekoj od formi privrednih subjekata, pravno lice ili preduzetnik, i podnošenje zahteva za dobijanje dozvole Upravi za duvan. Uz zahtev je neophodno da se prilože i sledeća dokumenta:

 • Potvrda da imate najmanje pet hektara obradivih površina u vlasništvu, pod zakupom, odnosno u kooperaciji sa fizičkim licem – proizvođačem duvana
 • Akt nadležnog državnog organa (Ministarstvo poljoprivrede) o ispunjenosti uslova da imate tehničke mogućnosti za poljoprivrednu obradu i pripremu zemljišta za setvu, berbu, sušenje, sortiranje, pakovanje i druge neophodne radnje do pripreme duvana za obradu
 • Svi ugovori zaključeni sa obrađivačima duvana, odnosno izvoznicima, osim ako niste istovremeno upisani u Registar obrađivača duvana, odnosno Registar izvoznika
 • Izjava o neosuđivanosti odgovornog lica u privrednom subjektu
 • Akt nadležnog državnog organa o ispunjenosti uslova u pogledu obezbeđivanja odgovarajućeg prostora za smeštaj duvana
 • Akt o određivanju, odnosno angažovanju lica koje rukovodi procesom proizvodnje duvana
Foto: Pixabay.com

Naš sagovornik navodi da uz svu potrebnu dokumentaciju i podnet zahtev Uprava za duvan donosi rešenje kojim može da odbaci, odbije zahtev ili da izda dozvolu za obavljanje delatnosti proizvodnje duvana. Ako dozvolu dobijete, ona će važiti pet godina.

“Nakon što ste dobili dozvolu neophodno je da podnesete zahtev Upravi za upis u odgovarajući registar u roku od 30 dana od dostavljanja dozvole”, navodi Stojković.

Za razliku od proizvodnje duvana, proizvodnja duvanskih proizvoda je nešto komplikovaniji proces i podrazumeva dobijanje dozvole za rad nakon sprovedenog javnog tendera.

Da biste mogli da počnete da se bavite proizvodnjom duvanskih proizvoda neophodno je da dobijete dozvolu i da se upišete u odgovarajući registar. Kada je reč o učešću na javnom tenderu, i tu je neophodna određena dokumentacija, od koje su najvažniji ugovori zaključeni sa obrađivačima duvana, akt nadležnog državnog organa da su ispunjeni uslovi posedovanja sopstvene opreme koja omogućava obavljanje proizvodnje u svim fazama, od pripreme duvana do izrade cigareta, akt nadležnog državnog organa o ispunjenosti uslova da imate instalisane kapacitete za proizvodnju cigareta i drugih duvanskih proizvoda iz svog asortimana od najmanje 2,5 milijardi komada cigareta u jednoj godini”, objašnjava naš sagovornik.

Po obavljenom javnom tenderu, Vlada Republike Srbije na predlog Uprave donosi rešenje kojim izdaje dozvolu za proizvodnju duvanskih proizvoda. I ova dozvola važi pet godina.

“I u ovom slučaju se nakon dobijanja dozvole podnosi zahtev za upis u registar proizvođača duvanskih proizvoda u roku od 30 dana od dostavljanja dozvole. Za upis u Registar proizvođača duvanskih proizvoda moraćete da izdvojite značajna sredstva na ime naknade koja se usklađuje svake godine, a koja trenutno iznosi 21 milion dinara”, zaključuje advokat Miomir Stojković.

Dodatna dokumentacija

Budući proizvođači duvanskih proizvoda moraju imati i akt nadležnog državnog organa o ispunjenosti uslova posedovanja sopstvene laboratorije za analizu i utvrđivanje kvaliteta duvanskih proizvoda, odnosno zaključen ugovor sa akreditovanom domaćom ili stranom laboratorijom.

Zakon o duvanu podrazumeva da proizvođači duvanskih proizvoda ponude realnu procenu ostvarivanja godišnje proizvodnje cigareta i drugih duvanskih proizvoda prema odgovarajućem kvalitetu i količini u skladu sa tržišnim prilikama, kao i dokaz nadležnog organa o neosuđivanosti za privredni prestup ili krivično delo obavljanja nedozvoljene proizvodnje, odnosno nedozvoljene trgovine cigaretama i drugim duvanskim proizvodima u periodu od tri godine koje prethode danu podnošenja ponude za učešće na javnom tenderu.

 • SNEZANA

  28.7.2022 #1 Author

  Protokol se mora ispostovati da ne bi doslo do zloupotrebe

  Odgovori

 • TEA02

  4.8.2022 #2 Author

  A za koj posao se ne treba postovati zakon

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...