u trgovinama često nema jeftinijih proizvoda

Brašno u Austriji poskupelo 127 odsto na godišnjem nivou

AgrobiznisBiznisSvetVesti

17.6.2022 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Brašno u Austriji poskupelo 127 odsto na godišnjem nivou Brašno u Austriji poskupelo 127 odsto na godišnjem nivou
U Austriji su poslednjih meseci znatno poskupeli prehrambeni proizvodi, pa je tako cena najjeftinije vrste brašna porasla čak 127 odsto na godišnjem nivou, pokazalo... Brašno u Austriji poskupelo 127 odsto na godišnjem nivou

U Austriji su poslednjih meseci znatno poskupeli prehrambeni proizvodi, pa je tako cena najjeftinije vrste brašna porasla čak 127 odsto na godišnjem nivou, pokazalo je istraživanje Radničke komore (AK).

Kilogram najjeftinijeg brašna je sa 41 cent, koliko je koštao prošle godine, poskupelo na sadašnjih 92 centa, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

“To je poskupljenje od gotovo 127 odsto”, kazala je zaštitnica potrošača AK-a Gabriela Zgubić.

Istraživanje AK-a pokazuje da je cena kilograma najjeftinijeg maslaca porasla sa 5,67 evra na 9,96 evra, što je rast od gotovo 76 odsto.

Veliki je problem, osim poskupljenja, što u trgovinama često nema jeftinijih proizvoda, pa potrošači moraju kupovati skuplje.

AK je pozdravio najavljene mere za rasterećenje građana, ali smatra da bi vlada trebalo da donese odluku o privremenom smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV) na prehrambene proizvode.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...