ova zemlja očekuje inflaciju od 8,8 odsto u 2022. godini

Brazilska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu na 13,25 odsto

BankeNovacSvetVesti

16.6.2022 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Brazilska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu na 13,25 odsto Brazilska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu na 13,25 odsto
Brazilska centralna banka je u sredu povećala kamatnu stopu za 50 baznih poena i nagovestila da je još na tom putu povećanja, jer se... Brazilska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu na 13,25 odsto

Brazilska centralna banka je u sredu povećala kamatnu stopu za 50 baznih poena i nagovestila da je još na tom putu povećanja, jer se svet bori sa visokom inflacijom i većina centralnih banaka preduzima agresivan ciklus povećanja kamatnih stopa.

Članovi odbora za monetarnu politiku banke jednoglasno su se složili da podignu referentnu kamatnu stopu na 13,25 odsto, u skladu sa tržišnim očekivanjima, sa 12,75 procenata. prenosi Anadolu Agency.

Ovo je najviši nivo kamatne stope od početka 2017. godine i značajno je veći od rekordno niskog nivoa od dva odsto u martu 2021. godine.

„Globalno okruženje se dodatno pogoršalo, obeleženo revizijama naniže o potencijalnom globalnom rastu u okruženju snažnih i upornih inflatornih pritisaka“, navodi se u saopštenju banke.

Centralna banka je nagovestila da će u budućnosti doći do dodatnih povećanja kamatnih stopa. Banka je takođe naglasila da će „istrajati u svojoj strategiji sve dok se proces dezinflacije ne konsoliduje i usidri očekivanja oko svojih ciljeva“.

Očekuje se da će inflacija u Brazilu dostići 8,8 odsto u 2022. i četiri procenata u 2023. godini, saopštio je komitet za monetarnu politiku banke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...