Trgovci balansiraju između veće ponude i očekivane kineske potražnje

Brent nafta blizu 85 dolara

SvetVesti

2.3.2023 12:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brent nafta blizu 85 dolara Brent nafta blizu 85 dolara
Cene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara, što je rezultat balansiranja između naznaka rasta ponude i očekivanja da će doći... Brent nafta blizu 85 dolara

Cene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara, što je rezultat balansiranja između naznaka rasta ponude i očekivanja da će doći do rasta kineske potražnje.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, na jutarnjem trgovanju cene se ponovo penju, pa tako barel Brent nafte košta 84,86 dolara. Cena teksaške WTI nafte iznosi 78,24 dolara.

Jučerašnje trgovanje odraz je balansiranja između naznaka obilne ponude, koju je nagoveštavao rast zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, i ohrabrujućih podataka iz kineske industrije, koji upućuju na oporavak od mera suzbijanja korona virusa i pokazuju snažnu potražnju za naftom, prenosi agencija Mina.

Američke zalihe nafte porasle su prošle nedelje za 6,2 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Rast ponude nagovestila je i ruska proizvodnja, koja je u februaru prvi put dostigla nivo iz perioda pre sankcija, objavio je poslovni dnevnik Kommersant.

Istraživanje koje je sproveo Reuters pokazalo je da je u februaru porasla i proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Protivteža naznakama obilne ponude bio je najsnažniji rast aktivnosti u kineskoj industriji u februaru u više od deset godina, što je podstaklo nadu da će kineski oporavak nadoknaditi usporavanje aktivnosti na globalnom nivou i povećati potražnju za naftom.

Službeni indeks menadžera nabavke u kineskoj industriji porastao je u februaru za 2,5 bodova u odnosu na januar, na 52,6 bodova, što znači da je aktivnost izašla iz područja stagnacije.

OPEC je u odvojenom izveštaju objavio da je u utorak cena barela korpe nafte njegovih članica porasla na 81,91 dolar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...