Ulagači zabrinuti zbog monetarne politike Feda

Vrednost nafte oko 82 dolara

Svet

22.2.2023 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte oko 82 dolara Vrednost nafte oko 82 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 84 dolara, budući da je zabrinutost za ekonomiju, uzrokovana povećanjem troškova zaduživanja u Sjedinjenim Američkim Državama,... Vrednost nafte oko 82 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 84 dolara, budući da je zabrinutost za ekonomiju, uzrokovana povećanjem troškova zaduživanja u Sjedinjenim Američkim Državama, potisnula u drugi plan očekivanja u vezi sa oporavkom u Kini.

Na londonskom tržištu cena barela na jutarnjem trgovanju iznosi 82,11 dolara. Na američkom tržištu cena naftom se trguje po ceni od 75,45 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

U fokusu tržišta ove nedelje je zapisnik sa sednice američke centralne banke Federalnih rezervi (Fed), uzimajući u obzir da su podaci objavljeni prošle nedelje pokazali zastoj u trendu slabljenja inflacije, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Ulagače brine mogućnost da bi Fed u takvim uslovima mogao duže zadržati kamatne stope na višoj vrednosti.

Viši troškovi zaduživanja značili bi sporiji ekonomski rast i potražnju za naftom.

Ulagače je nakratko umirilo istraživanje kompanije S&P Global, koje je pokazalo ubrzani rast aktivnosti u evrozoni u februaru, najavljujući da izgledi za ekonomiju u zoni primene zajedničke evropske valute nisu sumorni kao što se strahovalo.

Značajniji pad cena zakočila je i nada da će ukidanje strogih mera za suzbijanje korona virusa utrti put snažnijem rastu kineske privrede i potražnje za naftom.

Trgovci će s pažnjom pratiti i podatke o zalihama u SAD kako bi procenili potražnju. Zbog praznika na početku sedmice, vlada i Američki institut za naftu (API) objaviće izveštaje dan kasnije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedeljak barel korpe nafte njenih članica koštao na 82,02 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...