Kina i Indija glavni kupci ruske nafte

Cene nafte ponovo blizu 84 dolara

SvetVesti

21.2.2023 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte ponovo blizu 84 dolara Cene nafte ponovo blizu 84 dolara
Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima, podržane optimizmom u vezi sa kineskom potražnjom, kontinuiranim smanjenjem proizvodnje velikih proizvođača i planovima Rusije da smanji... Cene nafte ponovo blizu 84 dolara

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima, podržane optimizmom u vezi sa kineskom potražnjom, kontinuiranim smanjenjem proizvodnje velikih proizvođača i planovima Rusije da smanji snabdevanje.

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, cena Brent nafte trenutno iznosi 83,81 dolara, dok se WTI naftom trguje po ceni od 77,01 dolar.

Cene barela su u petak na tržištima pale za dva dolara, a u sedmici četiri odsto, nakon što su službeni podaci američke vlade pokazali veće zalihe sirove nafte i benzina, prenosi agencija Mina.

Grupa proizvođača OPEC+, koja okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznike uključujući Rusiju, dogovorila je u oktobru da će do kraja ove godine smanjiti ciljanu proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Rusija zasebno u martu planira smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, što je oko pet odsto njene proizvodnje, nakon što je Zapad nametnuo gornju granicu cena ruske nafte i naftnih proizvoda.

Međutim, analitičari očekuju da će kineski uvoz nafte u ovoj godini dosegnuti rekordan nivo, kako bi se zadovoljila povećana potražnja za gorivima u transportu i budući da će se pokrenuti nove rafinerije.

“Nastavljamo svedočiti ponovnom otvaranju i oporavku Kine i globalne potražnje za mlaznim avionima koji podstiču rast cena”, rekao je Bejden Mor (Baden Moore) iz Nacionalne banke Australije.

Kina i Indija su postale glavni kupci ruske sirove nafte nakon embarga Evropske unije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte je u odvojenom izveštaju objavila da je u petak cena barela korpe nafte njegovih članica u odnosu na prethodni dan pala na 81,73 dolar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...