Trgovci podvojeni između američkih zaliha i kineske potražnje

Svetska tržišta beleže pad vrednosti nafte

SvetVesti

17.2.2023 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svetska tržišta beleže pad vrednosti nafte Svetska tržišta beleže pad vrednosti nafte
Cene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, jer su trgovci istovremeno na znakove većeg obima snabdevanja u Sjedinjenim... Svetska tržišta beleže pad vrednosti nafte

Cene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, jer su trgovci istovremeno na znakove većeg obima snabdevanja u Sjedinjenim Američkim Državama i očekivanja da će doći oporavka kineske potražnje.

Tržišta nafte danas beleže pad, pa je tako cena referentne Brent nafte 83,81 dolar. Na američkom tržištu vrednost WTI nafte je pala na 77,16 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.com. 

Na cene je pritisak vršio prošlonedeljni skok zaliha nafte u SAD, čak 16,3 miliona barela, na najviši nivo od juna 2021. godine, prenosi agencija Mina.

Protivteža rastu zaliha bile su prognoze oporavka kineske potražnje koje su podstakle optimističnije raspoloženje među ulagačima.

Nakon ublažavanja mera za suzbijanje korona virusa, procenjuje se da Kina će činiti gotovo polovinu globalnog rasta potražnje za naftom u ovoj godini, saopšteno je iz Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Sličnu prognozu objavila je i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC-a), koja je zbog očekivanog oporavka u Kini podigla svoju procenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini.

Tržište istovremeno pažljivo prati proizvodnju u Rusiji. Ruski izvoz nafte pao je u januaru samo 160.000 barela dnevno u odnosu na nivoe pre rata u Ukrajini, ali će do kraja prvog tromesečja biti smanjen oko milion barela dnevno, objavila je IEA.

„Cene nafte trenutno su vrlo nestabilne, trgovci moraju obuhvatiti puno stvari“, napisao je analitičar kompanije OANDA Kreg Erlam (Craig Erlam), izdvojivši najavljeno smanjenje ruske proizvodnje za 500.000 barela dnevno u martu, oporavak Kine i neizvesne izglede za svetsku ekonomiju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte odvojeno je objavila da je u sredu barel korpe nafte njenih članica koštao 84,37 dolara.

  • ZVE84

    19.2.2023 #1 Author

    Podvojeni su oni zbog svoje zarade i svog džepa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...