Trgovci fokusirani na januarski izveštaj o inflaciji u SAD

Cena nafte na londonskom tržištu oko 86 dolara

SvetVesti

14.2.2023 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena nafte na londonskom tržištu oko 86 dolara Cena nafte na londonskom tržištu oko 86 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 86 dolara, jer se očekuju podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, koji bi mogli da... Cena nafte na londonskom tržištu oko 86 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 86 dolara, jer se očekuju podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, koji bi mogli da podstaknu centralnu banku da agresivnije podigne kamatne stope, što bi zakočilo potražnju.

Na jutarnjem trgovanju cene Brent nafte se održavaju na nivou neznatno iznad 86 dolara, dok se WTI naftom trenutno trguje po ceni od 79,37 dolara po barelu, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.com.

Trgovce je prošli petak uznemirila objava Rusije da će u martu smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno zbog cenovnog limita koji je ruskoj nafti i naftnim derivatima uvela Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i njeni saveznici, uključujući Evropsku uniju (EU), kako bi ograničili prihode Moskve za finansiranje rata u Ukrajini, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Početkom nedelje fokus se preusmerio na izveštaj o inflaciji u SAD u januaru, čija se objava očekuje u toku dana. Američka centralna banka podiže kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, a trgovci strahuju da će time zakočiti ekonomiju i potražnju za naftom.

“Cene sirove nafte padaju zato što trgovci energijom procenjuju da bi se izgledi za potražnju za naftom mogli pogoršati, jer bi ključni izveštaj o inflaciji mogao prisiliti američku centralnu banku da još više zaoštri monetarnu politiku“, rekao je Edvard Moja (Edward Moya) iz firme OANDA.

Zabrinutost za potražnju poklopila se s naznakama popuštanja napetosti u snabdevanju, nakon što je u ponedeljak iz turske luke Čejhan isplovila pošiljka azerbejdžanske nafte, prva od razornog zemljotresa koji je opustošio Tursku i Siriju.

Čejhan je skladište i utovarna tačka za naftu koja gasovodima stiže iz Azerbajdžana i Iraka.

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je saopšteno da je u petak cena barela korpe nafte njenih članica koštala 83,56 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...