Očekuje se skroman rast globalne ponude

Vrednost Brent nafte 85,34 dolara

SvetVesti

9.2.2023 10:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost Brent nafte 85,34 dolara Vrednost Brent nafte 85,34 dolara
Cene nafte porasle su u sredu na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, jer strahovanja investitora u vezi sa agresivnim podizanjem kamatnih stopa u Sjedinjenim... Vrednost Brent nafte 85,34 dolara

Cene nafte porasle su u sredu na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, jer strahovanja investitora u vezi sa agresivnim podizanjem kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ublažena.

Pored toga, nedeljni izveštaju su pokazali pad zaliha, najavljujući jaču potražnju, prenosi agencija Mina.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, rast vrednosti “crnog zlata” nastavlja se i danas, pa je tako cena Brent nafte trenutno 85,34 dolara. Teksaškom WTI naftom trenutno se trguje po ceni od 78,68 dolara.

Ulagači su se fokusirali na govor predsednika američke centralne banke Džeroma Pauela (Jerome Powell).

„Čini se da su trgovci bili više defanzivni, jer su očekivali oštriji ton, ali Pauel se suzdržao“, rekao je Kreg Erlam (Craig Erlam) iz kompanije OANDA.

Tržište se nada da bi manje agresivno povećanje kamatnih stopa moglo poštedeti američku privredu naglog usporavanja ili čak pada aktivnosti, koje bi pogodilo naftnu potražnju.

Kina je na pragu snažnog oporavka potrošnje, nakon ukidanja strogih mera za suzbijanje zaraze virusom Covid-19.

„Globalna ponuda će tek skromno rasti, a potražnja će, po svemu sudeći, skočiti, što znači da će se ta dva ključna tržišna faktora približiti u narednim mesecima“, navodi Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz firme PVM.

Podršku cenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD u prošloj nedelji za 2,2 miliona barela, prema podacima Američkog instituta za naftu.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cena barela korpe nafte njegovih članica iznosila 80,5 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...