Rast podstaknut očekivanjima da će se povećati kineska potražnja

Cene nafte na međunarodnim tržištima rastu

Svet

8.2.2023 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte na međunarodnim tržištima rastu Cene nafte na međunarodnim tržištima rastu
Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 81 dolaru, podstaknute očekivanjima oporavka potražnje u Kini i zabrinutošću za snabdevanje zbog zatvaranja... Cene nafte na međunarodnim tržištima rastu

Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 81 dolaru, podstaknute očekivanjima oporavka potražnje u Kini i zabrinutošću za snabdevanje zbog zatvaranja izvoznog terminala u Turskoj nakon razornog zemljotresa.

Na jutarnjem trgovanju cena Brent nafte trenutno je 84,60 dolara, dok je vrednost barela teksaške WTI nafte 78,14 dolara, pokazuju najnoviji podaci objavljeni na sajtu OilPrice.com.

Trgovci i dalje pomno prate situaciju u Kini nakon ukidanja strogih mera za suzbijanje korona virusa. Ekonomija bi trebalo da ubrza, što će biti snažan podsticaj za potražnju za naftom, procenjuju analitičari, piše agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

„Cena barela potporu nalazi u očekivanjima da će otvaranje kineske ekonomije, nakon okončanja politike nulte tolerancije prema koroni, podstaknuti značajan rast potražnje za naftom u ovoj godini“, rekao je Rikardo Evangelista (Ricardo Evangelista) iz kompanije ActivTrades.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će Kina biti “zaslužna” za polovinu rasta globalne potražnje u ovoj godini, rekao je njen čelnik Fatih Birol, izdvojivši skok potražnje za gorivom za avione.

Zbog očekivanog oporavka potražnje, posebno u Kini, Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik, podigla je cene nafte za azijske kupce prvi put u šest meseci.

Tržišta ujedno zabrinuto prate posledice strašnog potresa u Turskoj i Siriji, u kojem je, prema trenutno raspoloživim podacima, stradalo više od 5.000 ljudi, a strahuje se da bi broj žrtava mogao biti puno veći.

Potres je oštetio i naftnu infrastrukturu, pa je tako zatvoren lučki terminal u Čejhanu, kapaciteta milion barela dnevno, izvozna tačka za azerbajdžansku naftu.

Iračka nafta u lučkim skladištima bila je spremna za utovar, ali brodovi nijesu mogli pristati u Čejhanu zbog lošeg vremena, rekao je trgovački izvor. Irački naftovod do Čejhana još je zatvoren, saopštilo je Ministarstvo energetike Regionalne vlade Kurdistana (KRG).

Potporu cenama pružilo je i zatvaranje dela naftnog polja Johan Sverdrup u norveškim vodama Severnog mora kapaciteta 535.000 barela dnevno.

Danas će tržišta pomno pratiti govor predsednika američke centralne banke Džeroma Pauela (Jerome Powell).

„Oporavak cena nafte više je rezultat opreza uoči Pauelovog govora u kojem bi predsednik Feda mogao ponuditi više znaka o podizanju kamatnih stopa u budućnosti“, rekla je Tina Teng iz kompanije CMC Markets.

Povećanje kamatnih stopa obično jača dolar, što bi moglo poskupeti sirovu naftu za kupce s drugim valutama.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedeljak cena barela korpe nafte njenih članica pojeftinila 78,2 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...