UkrTransNafta obustavila isporuku energenta preko naftovoda Družba

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale za oko dva dolara

SvetVesti

10.8.2022 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale za oko dva dolara Cene nafte na međunarodnim tržištima pale za oko dva dolara
Nakon što je Rusija objavila da je izvoz nafte u Evropu preko naftovoda Družba obustavljen od početka avgusta, zabrinutost ulagača zbog ograničene ponude dovela... Cene nafte na međunarodnim tržištima pale za oko dva dolara

Nakon što je Rusija objavila da je izvoz nafte u Evropu preko naftovoda Družba obustavljen od početka avgusta, zabrinutost ulagača zbog ograničene ponude dovela je do ponovnog rasta cena. Danas tržišta nafte ponovo beleže pad.

Ruski naftovodni gigant Transneft potvrdio je da je UkrTransNafta, kompanija koja pruža usluge transporta nafte preko Ukrajine, obustavila isporuku preko južnog toka naftovoda Družba u Mađarsku, Češku i Slovačku, prenosi agencija Mina.

Cena barela na londonskom tržištu na jutarnjem trgovanju je pala sa 97,57 na 95,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trguje po 2,32 dolara nižoj ceni u odnosu na prethodni trgovački dan, odnosno 89,47 dolara, prema podacima navedenim na sajtu OilPrice.com.

Do vesti o Družbi, očekivanja da će recesija smanjiti potražnju za naftom neutralisala su zabrinutost u vezi sa ponudom.

Na tržištu nafte se, takođe, osetio uticaj pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Iranom koji bi omogućio veći izvoz nafte iz ove države.

Evropska unija je u ponedeljak iznela „konačni“ tekst za oživljavanje sporazuma s Iranom iz 2015. Visoki zvaničnik EU rekao je da se konačna odluka o predlogu, koji zahteva odobrenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana, očekuje u roku od „nekoliko nedelja“.

Iranski izvoz sirove nafte je za najmanje milion barela dnevno ispod nivoa iz 2018. godine, kada je tadašnji predsednik SAD Donald Trump (Donald Trump) izašao iz nuklearnog sporazuma, tako da bi sporazum mogao omogućiti znatno povećanje snabdevanja.

U odvojenom izveštaju OPEC je objavio da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak koštao 100,78 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...