Nove oscilacije na tržištima nafte

Vrednost barela neznatno ispod 96 dolara

SvetVesti

9.8.2022 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost barela neznatno ispod 96 dolara Vrednost barela neznatno ispod 96 dolara
Cene nafte u ponedeljak su se kretale oko najnižih nivoa u više meseci, budući da je dugotrajna zabrinutost oko slabljenja potražnje zbog loših ekonomskih... Vrednost barela neznatno ispod 96 dolara

Cene nafte u ponedeljak su se kretale oko najnižih nivoa u više meseci, budući da je dugotrajna zabrinutost oko slabljenja potražnje zbog loših ekonomskih izgleda nadvladala pozitivne ekonomske podatke iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Cene na londonskom i američkom tržištu prošle nedelje su pale na najniži nivo od februara. Na londonskom su beležile najniži pad od aprila 2020, za 13,7 odsto. Na američkom tržištu cene su pale 9,7 odsto, budući da je zabrinutost u vezi sa recesijom koja utiče na potražnju za naftom smanjila cene, piše agencija Mina.

Cene na oba tržišta nadoknadile su neke gubitke u petak, nakon što je rast broja zaposlenih u SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte, neočekivano ubrzao u julu.

Kina je u nedelju takođe iznenadila tržište rastom izvoza koji je bio brži od očekivanog.

Vodeća svetska uvoznica sirove nafte – Kina – dopremala je 8,79 miliona barela sirove nafte dnevno u julu, što je porast u odnosu na jun, kada je uvezla najmanju količinu u četiri godine. Ipak, uvoz je još 9,5 odsto manji nego godinu ranije, pokazuju carinski podaci.

Kako se navodi na sajtu OilPrice.com, cene barela na svetskim tržištima danas se kreću uzlaznom putanjom. Cena Brent nafte je sa jučerašnjih 94,37 dolara porasla na 95,77 dolara, a WTI sa 88,25 na 89,89 dolara.

Potražnja za benzinom u SAD nastavlja da slabi uprkos padu cena na benzinskim pumpama, dok zalihe rastu.

Po pitanju proizvodnje u SAD, energetske firme su prošle sedmice smanjile broj naftnih platformi najviše od septembra, što je prvi pad u zadnjih deset nedelja.

U odvojenom izveštaju je OPEC objavio da je barel korpe nafte njenih članica u petak koštao 100,01 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...