Trgovci iščekuju sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih partnera

Cene nafte na londonskom tržištu u julu pale za četiri odsto

SvetVesti

1.8.2022 10:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte na londonskom tržištu u julu pale za četiri odsto Cene nafte na londonskom tržištu u julu pale za četiri odsto
Cene nafte na svetskim tržištima prošle sedmice su porasle. Međutim, u julu su drugi mesec zaredom zabeležile pad, uzrokovan mogućnošću da usporavanje rasta svetske... Cene nafte na londonskom tržištu u julu pale za četiri odsto

Cene nafte na svetskim tržištima prošle sedmice su porasle. Međutim, u julu su drugi mesec zaredom zabeležile pad, uzrokovan mogućnošću da usporavanje rasta svetske ekonomije dovede do slabljenja potražnje za energentima.

Cena barela na londonskom tržištu trenutno kreće se oko 103,7 dolara, dok na američkom tržištu barel košta 97,71 dolar, navodi se na sajtu OilPrice.

Uprkos tome, u julu je barel na londonskom tržištu pojeftinio oko četiri odsto, a na američkom gotovo sedam odsto, prenosi Mina.

Ovakav cenovni trend, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), podržali su podaci da su zalihe sirove nafte u toj zemlji pale za 4,5 miliona barela, dok je potražnja za benzinom porasla 8,5 odsto.

Cene je podržalo i slabljenje dolara, koje je dovelo do toga da nafta postane jeftinija za kupce koji koriste druge valute.

S druge strane, na cene nafte je negativno uticao izveštaj firme Baker Hughes o rastu aktivnih naftnih postrojenja u SAD 23. mesec zaredom. Naime, ova država je u julu dobila još 11 postrojenja.

Na cene nafte negativno utiče i slabljenje velikih ekonomija.

Prošle nedelje je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD u drugom tromesečju pao 0,9 odsto na međugodišnjem nivou, drugi kvartal zaredom, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Iako neki smatraju da se ne radi o recesiji, jer nisu pali svi ekonomski segmenti, a tržište rada i dalje je snažno, činjenica da BDP beleži pad drugi kvartal zaredom, prema standardnoj definiciji, predstavlja recesiju.

Bez obzira radi li se o recesiji ili usporavanju rasta ekonomije, potražnja za energentima mogla bi pasti.

Usporen je i rast kineske ekonomije, najvećeg uvoznika nafte u svetu.

Pored toga, ove nedelje će u fokusu trgovaca biti sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera na čelu s Rusijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...