Trgovci zabrinuti zbog obustave rada terminala u Čejhanu

Vrednost Brent nafte 82,66 dolara

SvetVesti

7.2.2023 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost Brent nafte 82,66 dolara Vrednost Brent nafte 82,66 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su se stabilizovale iznad 80 dolara. Povećanje je zaustavljeno zbog bojazni da bi sporiji rast velikih ekonomija... Vrednost Brent nafte 82,66 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su se stabilizovale iznad 80 dolara. Povećanje je zaustavljeno zbog bojazni da bi sporiji rast velikih ekonomija mogao ograničiti potrošnju goriva.

Na jutarnjem trgovanju Brent nafta se prodaje po ceni od 82,66 dolara. Cena teksaške WTI nafte je 75,76 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.com.

Na kraju prošle nedelje trgovci su se bojali da će ubrzani tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru podstaći centralnu banku da nastavi s agresivnim podizanjem kamatnih stopa kako bi obuzdala inflaciju. Skuplje zaduživanje zakočilo bi ekonomski rast i potražnju za energijom, prenosi agencija Mina.

Poslodavci u SAD su u januaru otvorili 517.000 novih radnih mesta, dvostruko više nego u decembru, ali rast plata bio je sporiji nego na kraju prošle godine.

Na početku ove nedelje protivteža bojaznima bila je nada da bi se potražnja u Kini mogla brzo oporaviti nakon ukidanja mera za suzbijanje zaraze korona virusom.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će polovina globalnog rasta potražnje za naftom ove godine doći iz Kine, prema rečima šefa agencije Fatiha Birola, koji je potvrdio snažan rast potražnje za mlaznim gorivima.

Trgovce istovremeno brine snabdevanje, nakon obustave rada naftnog terminala u turskom Čejhanu zbog strašnog zemljotresa, koji je u Turskoj i Siriji odneo 2.300 žrtava, pokazuju trenutno dostupni podacima.

G7i njegovi saveznici, uključujući EU, ograničavaju od nedelje cene ruskih naftnih derivata, na 100 dolara za dizel i skuplje naftne proizvode, te na 45 dolara za one jeftinije, poput lož-ulja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak cena barela korpe nafte njenih članica iznosila na 79,36 dolara.

  • MAJA

    8.2.2023 #1 Author

    Nisam expert ali cena je za diskusiju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...