Analitičari očekuju rast kineske potražnje za oko milion barela dnevno

Cene nafte pale nakon vesti o rastu zaliha u SAD

SvetVesti

10.2.2023 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Cene nafte pale nakon vesti o rastu zaliha u SAD Cene nafte pale nakon vesti o rastu zaliha u SAD
Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 84 dolara, pritisnute povećanim zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama i najavama da će američka centralna banka... Cene nafte pale nakon vesti o rastu zaliha u SAD

Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 84 dolara, pritisnute povećanim zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama i najavama da će američka centralna banka uskoro ponovo podići kamatne stope.

Na jutarnjem trgovanju vrednost nafte održava se na tim nivoima, pa je tako cena barela na londonskom tržištu 84,21 dolar, dok je na američkom 77,69 dolara, prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice.

Trgovci su se u četvrtak fokusirali na rast zaliha u SAD u prošloj nedelji, za 2,4 miliona barela na 455,1 milion barela, što je najviši nivo od juna 2021. godine, prema podacima američke vlade.

Na pad cena uticale su i najave zvaničnika američke centralne banke da će uskoro ponovo podići kamatne stope kako bi kontrolisali inflaciju.

„Kontinuirani rast komercijalnih zaliha nafte u SAD i potencijalno ukorenjena inflacija ograničavaju potencijal za rast cena u bliskoj budućnosti“, rekao je Tamaš Varga (Tamas Varga) iz kompanije PVM.

U drugoj polovini godine inflacija bi trebalo da popusti, što će u kombinaciji s oporavkom kineske potražnje podstaći cene, procenjuje Varga. Značajniji pad cena sprečila je upravo mogućnost za povećanje potražnje u Kini.

„Očekujemo da će kineska potrošnja nafte u ovoj godini porasti oko milion barela dnevno, a znake snažnog rasta trebalo bi da se pojave već krajem prvog tromesečja“, napisali su u belešci analitičari banke ANZ.

Oni smatraju da bi to trebalo da poveća globalnu potražnju u ovoj godini za 2,1 milion barela dnevno.

Trgovci procenjuju da je aktuelno snabdevanje slabo, sudeći po činjenici da je cena nafte na fizičkom tržištu u Londonu viša za tri dolara nego u ugovorima s rokovima isporuke u sledećih šest meseci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u sredu barel korpe nafte njenih članica koštao 81,86 dolara.

  • MAJA

    11.2.2023 #1 Author

    Kolebaju se stalno cene nafte

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.2.2023 #3 Author

    Nestabilnost utice najvise na cenu nafte…

    Odgovori

  • FRUIT04

    12.2.2023 #5 Author

    Sve je nestabilno, jedna vest rastu cene.. Sl pada cena nafte. Ne mogu da se dogovre

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...