Barijeru cenama predstavljali i nagoveštaji obilne ponude

Pad cene nafte na svetskim tržištima ispod 83 dolara

Svet

18.2.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Pad cene nafte na svetskim tržištima ispod 83 dolara Pad cene nafte na svetskim tržištima ispod 83 dolara
Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištma ispod 83 dolara, pritisnute nagoveštajima obilne ponude i strahovima da će kontinuirano podizanje kamatnih stopa... Pad cene nafte na svetskim tržištima ispod 83 dolara

Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištma ispod 83 dolara, pritisnute nagoveštajima obilne ponude i strahovima da će kontinuirano podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zakočiti ekonomiju i potražnju za tim energentom.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila niža 2,55 dolara i iznosila je 82,59 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,33 dolara nižoj ceni, od 76,16 dolara, prenosi Mina.

Tržište se na kraju sedmice fokusiralo na poruke iz američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), o podizanju kamatnih stopa. Dva zvaničnika Fed-a upozorila su u četvrtak da banka mora još podići troškove zaduživanja da bi se inflacija spustila na željeni nivo.

Analitičari su njihove izjave protumačili kao najavu agresivnijeg podizanja kamatnih stopa, strahujući za ekonomiju i potražnju za naftom. Barijeru cenama predstavljali su i nagoveštaji obilne ponude.

Ruski proizvođači procenjuju da neće smanjivati izvoz, uprkos najavi vlade o smanjivanju proizvodnje u martu, za 500.000 barela dnevno, preneo je u petak list Vedomosti, pozivajući se na izvore upućene u planove kompanija.

Ministar energetike Saudijske Arabije odvojeno je izjavio da će dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno ostati na snazi do kraja godine, dodavši da je oprezan u prognozama kineske potražnje.

Podaci objavljeni sredinom sedmice pokazali su pak da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle u prošloj sedmici za čak 16,3 miliona barela, na 471,4 miliona barela, najvišu vrednost od juna 2021. godine.

OPEC je u odvojenom izveštaju objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica poskupeo 81 cent na 83,76 dolara.

Tagovi
CENE FED NAFTA SAD
  • Milovan94

    18.2.2023 #1 Author

    Bitno je da pada, samo ne znam dokle!?

    Odgovori

  • COKA

    18.2.2023 #2 Author

    Samo u Srbiji skacu cene

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    19.2.2023 #3 Author

    A kod nas i dalje ništa. Cene se ne smanjuju
    jer smo mi ovce za šišanje.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    19.2.2023 #4 Author

    A kod nas sve stoji ili poskupljuje…

    Odgovori

  • ZVE84

    19.2.2023 #6 Author

    Svuda cene padaju samo kod nas rastu

    Odgovori

    • DANIJELA

      19.2.2023 #7 Author

      Kada su poskupljenja u pitanju tada se poistovwcujemo sa svetskim trzistem a kada ne stagnacija cena ili pad u potanju eee onda idemo na neku drugu kartu. Uzas.

      Odgovori

  • GOCA BG

    19.2.2023 #9 Author

    Kod nas pojeftini tri dinara pa vrate cenu i sve u krug…

    Odgovori

  • FRUIT04

    19.2.2023 #10 Author

    Cena skace pa pada, sve to posledica inflacije I svetake krize.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...