OPEC poziva na veća ulaganja u eksploataciju nafte

El Gaiz: Svi bi trebalo da rade na energetskoj tranziciji

SvetVesti

13.2.2023 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

El Gaiz: Svi bi trebalo da rade na energetskoj tranziciji El Gaiz: Svi bi trebalo da rade na energetskoj tranziciji
Glavni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Hajtam el Gaiz (Haitham Al Ghais), pozvao je na povećanje ulaganja u eksploataciju nafte kako bi se... El Gaiz: Svi bi trebalo da rade na energetskoj tranziciji

Glavni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Hajtam el Gaiz (Haitham Al Ghais), pozvao je na povećanje ulaganja u eksploataciju nafte kako bi se zadovoljile globalne potrebe, dok je rekao da bi klimatska politika trebalo da bude uravnoteženija i pravednija.

“Imperativ je da sve strane uključene u današnje klimatske pregovore zastanu na trenutak i pogledaju širu sliku”, rekao je El Gaiz na energetskoj konferenciji u Kairu.

Prema njegovim rečima, svi bi trebalo da rade na energetskoj tranziciji koja je uredna, uključiva i pomaže obezbeđenju energetske sigurnosti za sve, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Seebiz.

Rat u Ukrajini doveo je do energetske krize tokom prošle godine, što je podiglo cene nafte i prirodnog gasa. Dok evropske zemlje ubrzano pokušavaju da pronađu druge izvore koji bi zamenili ruske izvore energije, među ekolozima postoji strah da će se kriza ponovo okrenuti iskorišćavanju fosilnih goriva i početi napuštati obaveze u borbi protiv klimatskih promena.

Tako je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) prošle nedelje tokom svog godišnjeg govora o stanju u zemlji rekao da će nam nafta trebati još najmanje deceniju.

Prema izveštavanju agencije Bloomberg, naftni gigant Shell već je dao do znanja da će zaustaviti ubrzana ulaganja u obnovljive izvore energije, dok će BP usporiti planirana obustavljanja proizvodnje nafte i gasa.

El Gaiz je na konferenciji o energetici rekao da naftna industrija pati od hroničnog nedovoljnog ulaganja već nekoliko godina i da će stoga trebati 500 milijardi dolara godišnjih ulaganja do 2045. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...