količina od 4,8 miliona litara sirove nafte

Sirova nafta iz istražnih bušotina u BiH izvoziće se u Srbiju u sistem kompanije NIS

Firme u fokusuRegionSrbijaU fokusu

18.2.2023 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Sirova nafta iz istražnih bušotina u BiH izvoziće se u Srbiju u sistem kompanije NIS Sirova nafta iz istražnih bušotina u BiH izvoziće se u Srbiju u sistem kompanije NIS
Sirova nafta vađena iz istražnih bušotina na području opštine Šamac, na severu Bosne i Hercegovine, izvoziće se u Srbiju, u sistem kompanije NIS (Naftna... Sirova nafta iz istražnih bušotina u BiH izvoziće se u Srbiju u sistem kompanije NIS

Sirova nafta vađena iz istražnih bušotina na području opštine Šamac, na severu Bosne i Hercegovine, izvoziće se u Srbiju, u sistem kompanije NIS (Naftna industrija Srbije), u vlasništvu ruskog Gazproma.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u NIS-u, koji preko svog preduzeća Jadran-Naftagas u Banjaluci ima koncesiju za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske (RS), jednu od dva BiH entiteta, prenosi SEEbiz.

Sredinom februara ove godine stupila je na snagu odluka Vlade RS kojom je koncesionar ovlastio da vadi do 4.800 kubnih metara (m³) sirove nafte, u trajanju do šest meseci, „radi ispitivanja kvaliteta i hemijsko-tehnoloških svojstva mineralne sirovine“. To je količina od 4,8 miliona litara sirove nafte.

U masi to iznosi nešto više od četiri hiljade tona, odnosno više od 200 kamionskih cisterni sirove nafte.

Ovo je drugi put u šest meseci da entitetska vlada daje dozvolu za eksploataciju nafte na tom području. U junu prošle godine kompaniji Jadran-Naftagas odobreno je probno vađenje pet miliona litara sirove nafte.

Za RSE, iz NIS-a i resornog ministarstva RS nisu odgovorili koliko je sirove nafte do sada izvezeno u Srbiju, a koliko je novca po osnovu izvađene nafte uplaćeno u budžet RS.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS nije odgovorilo na pitanje kako će sankcije Rusiji zbog invazije Ukrajine uticati na dodijeljenu koncesiju, s obzirom da je Gazprom neft pod evropskim i američkim sankcijama, pa mu je uskraćen pristup tržišta EU i SAD.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH RSE je rečeno da je tokom 2022. godine u Srbiju izvezeno više od 867.000 kilograma sirove nafte, u vrijednosti više od milion maraka (preko pola miliona eura).
Preračunato u litre, proizvodi se oko milion litara sirove nafte.

Izvoz je nastavljen i ove godine, a prema podacima UIO BiH, od 1. januara do 15. februara u Srbiju je izvezeno blizu 86.000 kilograma sirove nafte.

U UIO, međutim, nisu precizirali da li je reč o količinama izvađenim u probnoj bušotini kod Šamca.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...