BREXIT BEZ DOGOVORA SVE IZGLEDNIJI Trgovinski sporazum Brisela i Londona malo verovatan

EUVesti

24.7.2020 11:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

BREXIT BEZ DOGOVORA SVE IZGLEDNIJI Trgovinski sporazum Brisela i Londona malo verovatan BREXIT BEZ DOGOVORA SVE IZGLEDNIJI Trgovinski sporazum Brisela i Londona malo verovatan
Sve je manje izgleda da će trgovinski sporazum između Evropske unije i Velike Britanije biti postignut ove godine. Na to je upozorio Mišel Barnije... BREXIT BEZ DOGOVORA SVE IZGLEDNIJI Trgovinski sporazum Brisela i Londona malo verovatan

Sve je manje izgleda da će trgovinski sporazum između Evropske unije i Velike Britanije biti postignut ove godine. Na to je upozorio Mišel Barnije (Michel Barnier) glavni pregovarač EU u razgovorima o Brexitu, nakon poslednje runde pregovora pre tronedeljne letnje pauze.  

On je ocenio da pri sadašnjem odbijanju Londona da se obaveže na uslove otvorene i fer konkurencije i na uravneteženi sporazum o ribarstvu, sporazum nije izgledan, prenosi Euractiv. Govoreći na onlajn konferenciji za novinare, Barnije je naveo da se poslednja runda pregovora ticala uloge Evropskog suda pravde, slobode Velike Britanije da uređuje buduće zakone i sporazuma o ribarstvu.

„Pokušali smo da razumemo kako bi ove tri crvene linije mogle da se uklope sa našom posvećenošću sveobuhvatnom novom partnerstvu, kako je navedeno u političkoj deklaraciji koju je britanski premijer Boris Džonson potpisao 17. oktobra prošle godine“, rekao je Barnije.

On se požalio da Velika Britanija nije pokazala dovoljno želje za kompromisom uz uvažavanje fundamentalnih principa i interesa EU, dodajući da vreme za dogovor ističe. Velika Britanija odredila je septembar kao krajnji rok za postizanje trgovinskog sporazuma sa EU, a razgovori će biti nastavljeni 17. avgusta.

Kako prenosi Sky, britanski glavni pregovarač Dejvid Frost (David Frost) rekao je da zemlja mora biti spremna na mogućnost da dogovor o slobodnoj trgovini sa EU neće biti postignut do kraja godine, kada prestaje tranzicioni period izlasaka Britanije iz EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...