Među članicama EU dogovoreni svi tehnički detalji u vezi sa funkcionisanjem zelenog sertifikata

Brisel na korak od uvođenja kovid pasoša

EUVesti

23.4.2021 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brisel na korak od uvođenja kovid pasoša Brisel na korak od uvođenja kovid pasoša
Kako je zvanični Brisel saopštio, države članice dogovorile su smernice za primenu tehničkih specifikacija potrebnih za funkcionisanje sistema kovid pasoša (covid pass) ili kako... Brisel na korak od uvođenja kovid pasoša

Kako je zvanični Brisel saopštio, države članice dogovorile su smernice za primenu tehničkih specifikacija potrebnih za funkcionisanje sistema kovid pasoša (covid pass) ili kako ih u sedištu EK zovu „zelenih digitalnih sertifikata“. Cilj je da do juna ove godine kompletan sistem bude u funkciji, prenosi slovenački Finance.si.

Prema onome što je objavljeno na zvaničnom portalu EU  „države EU su uspostavile zajednički pristup izgleda potvrde o vakcinaciji, kao i razvoj praćenja kontakata i aplikacije za upozoravanje“.

„Dogovorene tehničke specifikacije, između ostalog, pokrivaju strukturu podataka i mehanizme kodiranja, uključujući QR kod, koji će obezbediti da se svi sertifikati, kako oni digitalni, tako i papirni, mogu verifikovati širom EU. Države članice EU će, putem posebnog portala, moći da razmenjuju informacije, kao i da utvrđuju autentičnost sertifikata, bez potrebe za prenos ličnih podataka vlasnika potvrde“, navodi se u objavi zvaničnog Brisela.

Paralelno sa ovom, tehničkom pripremom, odvija se i zakonodavna procedura uvođenja kovid pasoša u EU. Podsetimo, Brisel je 17. marta ove godine objavio predlog uredbe o uvođenju zelenog digitalnog sertifikata, nakon čega su usledili pregovori u okviru članica Unije. Pregovaračka pozicija je, nakon usvojenih primedbi zemalja članica, postavljena 14. aprila.

Očekuje se da tokom naredne nedelje poslanici Evropskog parlamenta odlučuju o mandatu za pregovore sa državama članicama na posebnoj, plenarnoj sednici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...