Američki tehnološki gigant na meti Evropske komisije

Brisel optužio Microsoft za antikonkurentnost

EUFirme u fokusuVesti

25.6.2024 16:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

Brisel optužio Microsoft za antikonkurentnost Brisel optužio Microsoft za antikonkurentnost
Brisel je optužio Microsoft za antikonkurentno ponašanje zbog povezivanja svoje aplikacije Teams sa Office paketom, što su prve takve antimonopolske optužbe protiv ove tehnološke... Brisel optužio Microsoft za antikonkurentnost

Brisel je optužio Microsoft za antikonkurentno ponašanje zbog povezivanja svoje aplikacije Teams sa Office paketom, što su prve takve antimonopolske optužbe protiv ove tehnološke grupe za više od decenije.

Evropska komisija predala je u utorak najvrednijoj svetskoj javnoj kompaniji optužnicu u kojoj iznosi zabrinutost da je Microsoft dao aplikaciji za video konferencije Teams „nepravednu prednost“, čime je naštetio rivalima kao što su Slack i Zoom, prenosi Financial Times.

Reč je o najvećim optužbama koje je Brisel do sada podneo protiv Microsofta, osim kontrole spajanja, od sukoba te grupe sa SAD i EU oko operativnog sistema Windows, koji je započeo pre više od 20 godina. Taj značajan slučaj se takođe fokusirao na Microsoftovo povezivanje, odnosno „vezivanje“, svojih različitih softverskih proizvoda.

Novi slučaj sledi nakon teške borbe sa regulatorima oko Microsoftove akvizicije Activision Blizzarda vredne 75 milijardi dolara prošle godine u vreme dok kompanija prolazi kroz nadzor zbog svojih saveza sa startapovima za veštačku inteligenciju, uključujući OpenAI.

U aprilu je Microsoft ponudio ustupke kako bi pokušao da izbegne regulatorne mere, uključujući planove da se Teams odvoji od drugih softvera poput Offica izvan Evrope. Međutim, zvaničnici su smatrali da taj potez nije dovoljan da omogući konkurenciju na tržištu.

Reagujući na nove optužbe, Bred Smit (Brad Smith) predsednik Microsofta, rekao je: „Nakon što smo odvojili Teams i preduzeli početne korake ka interoperabilnosti (zajednički rad sistema), cenimo dodatnu jasnoću koja je danas pružena i radićemo na pronalaženju rešenja za rešavanje preostalih zabrinutosti komisije“.

EK saopštila je da nove optužbe ne „prejudiciraju ishod“ istrage. Microsoft nastoji da reši slučaj kako bi izbegao formalne optužbe da krši zakon i potencijalnu visoku kaznu do deset odsto svojih godišnjih globalnih prihoda, prema rečima ljudi upoznatih sa razmišljanjem kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.