Nakon istrage po optužbi za kršenje propisa konkurencije

EU kaznila kompaniju Apple sa 1,8 milijardi evra

EU

4.3.2024 16:36 Autor: Vladimir Jokanović 3

EU kaznila kompaniju Apple sa 1,8 milijardi evra EU kaznila kompaniju Apple sa 1,8 milijardi evra
Evropska unija kaznila je kompaniju Apple sa 1,8 milijardi evra zbog gušenja konkurencije rivalskih servisa za strimovanje muzike, što je prvi put da je... EU kaznila kompaniju Apple sa 1,8 milijardi evra

Evropska unija kaznila je kompaniju Apple sa 1,8 milijardi evra zbog gušenja konkurencije rivalskih servisa za strimovanje muzike, što je prvi put da je proizvođač iPhone telefona kažnjen zbog kršenja zakona u EU.

Evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager (Margrethe Vestager), rekla je da je Apple celu deceniju kršio antimonopolska pravila EU tako što je „ograničavao programere da obaveštavaju potrošače o alternativnim i jeftinijim muzičkim uslugama dostupnim izvan Apple ekosistema“, prenosi Financial Times.

Vestager je rekla da je to predstavljalo zloupotrebu dominantne pozicije kompanije za strimovanje muzike na njenoj platformi Apple Store. Kompanija Apple saopštila je da će uložiti žalbu na tu odluku, nagoveštavajući godine pravne borbe na sudovima EU.

U saopštenju je navedeno da je EK donela odluku uprokos tome što nije upela da „otkrije bilo kakve kredibilne dokaze o šteti nanetoj potrošačima“, dodajući da obrazloženje Brisela „zanemaruje realnost tržišta koje napreduje, konkurentno i brzo raste“. Kazna od 1,8 milijardi evra treća je najveća antimonopolska kazna koju je izrekla EK.

Kompanija Google kažnjena je sa oko osam milijardi evra tokom jedne decenije zbog kršenja antimonopolskog zakona. EK započela je istragu kompanije Apple nakon što je aplikacija za strimovanje muzike Spotify pokrenula tužbu zbog antikonkurentskog ponašanja. Regulatori EU otkrili su da zbog ponašanja kompanije Apple korisnici plaćaju „znatno više cene“ za usluge striminga muzike.

Apple naplaćuje naknadu od 30 odsto za svu prodaju putem platforme App Store, a to je trošak za koji je EK zaključila da je prebačen na potrošače u vidu viših naknada za pretplatu. Kao deo odluke, EK je zabranila od ponedeljka da Apple blokira aplikacije koje nude svoje usluge izvan iOS operativnog sistema.

Kompanija Apple nije ranije kažnjavana zbog kršenja antimonopolskih propisa Brisela, ali je 2020. godine u Francuskoj kažnjena sa 1,1 milijardom evra zbog navodnog antikonkurentskog ponašanja. Kazna je nakon žalbe smanjena na 372 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...