Američki tehnološki gigant pod neželjenom kontrolom

Investitori traže od kompanije Apple detaljan izveštaj o AI

InvesticijeNovacSvet

27.2.2024 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 3

Investitori traže od kompanije Apple detaljan izveštaj o AI Investitori traže od kompanije Apple detaljan izveštaj o AI
Dva velika investitora kompanije Apple traže više informacija o rizicima ulaganja u program razvoja veštačke inteligencije, jer se ambicije tehnoloških kompanija u brzorastućem sektoru... Investitori traže od kompanije Apple detaljan izveštaj o AI

Dva velika investitora kompanije Apple traže više informacija o rizicima ulaganja u program razvoja veštačke inteligencije, jer se ambicije tehnoloških kompanija u brzorastućem sektoru suočavaju sa sve većom kontrolom investitora.

Norges Bank Investment Management i Legal & General, koji su među 10 najvećih investitora američke kompanije, traže od proizvođača iPhone telefona i da istakne rizike u vezi sa veštačkom inteligencijom, prenosi Financial Times.

Investitori su najavili da će podržati rezoluciju o AI na godišnjem sastanku akcionara u sredu, u kojoj se traži od kompanije Apple da izveštava o veštačkoj inteligenciji u svojim poslovnim operacijama. Akcionari traže od kompanije da otkrije sve etičke smernice koje je kompanija usvojila u vezi sa korišćenjem AI tehnologije.

Američki tehnološki giganti suočavaju se sa sve više pitanja o svom razvoju veštačke inteligencije, jer troše milijarde dolara da se takmiče u sektoru u nastajanju. U januaru je američka Federalna trgovinska komisija zahtevala detaljne informacije o AI aktivnostima od kompanija Alphabet, Amazon i Microsoft.

Neki investitori Big Tech kompanija ne kriju zabrinutost, a iako je većina njihovih peticija u SAD neobavezujuća, podrška od 30 odsto ili više investitora obično tera kompanije da deluju. Norges, koji upravlja najvećim svetskim državnim fondom, saopštio je da bi Apple trebalo da uzme u obzir „društvene posledice svojih operacija i proizvoda“.

Apple je pozvao investitore da odbace rezoluciju, jer je opseg zahtevanog izveštaja preširok i mogao bi da obuhvati obelodanjivanje strateških planova i inicijativa štetnih po konkurentsku poziciju kompanije. Izvršni direktor američkog tehnološkog giganta rekao je da Apple planira da objavi nove detalje o svom radu u AI sektoru kasnije ove godine.

 • SUNCE

  27.2.2024 #1 Author

  Kako je to cudno.Milijarderi se trude da uvecaju svoj kapital kao da ce da zive hiljadu godina a ni ovo sto su stekli ne my gu da potrose ni njihovi cukun unuci.

  Odgovori

 • LJUBOMIR

  27.2.2024 #2 Author

  Normalno

  Odgovori

 • SHALIMAR

  27.2.2024 #3 Author

  Kako god,i pored svih kontrola oni će nastaviti da unapređuju Al

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...