Novinska organizacija tvrdi da su prekršena autorska prava

New York Times tužio Microsoft i OpenAI

Svet

28.12.2023 10:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

New York Times tužio Microsoft i OpenAI New York Times tužio Microsoft i OpenAI
Američka novinska organizacija New York Times podnela je tužbu protiv organizacije OpenAI u čijem vlasništvu je ChatGPT zbog tvrdnji da su prekršena njena autorska... New York Times tužio Microsoft i OpenAI

Američka novinska organizacija New York Times podnela je tužbu protiv organizacije OpenAI u čijem vlasništvu je ChatGPT zbog tvrdnji da su prekršena njena autorska prava. Tužbom je obuhvaćena i kompanija Microsoft, a odšetni zahtev je težak „milijarde dolara“.

ChatGPT i drugi modeli velikih jezika „uče“ analizirajući ogromnu količinu podataka sa internet mreže. U tužbi je navedeno da su „milioni“ tekstova koje je objavio NYT korišćeni bez dozvole da bi ChatGPT učinili pametnijim, prenosi BBC.

Tužilac navodi da će na pitanje o aktuelnim događajima ChatGPT ponekad generisati „doslovne izvode“ iz članaka NYT, kojima ne može da se pristupi bez plaćanja pretplate. Prema tužbi, to znači da čitaoci mogu da dobiju sadržaj NYT besplatno.

Takođe je tužen Microsoft čiji je pretraživač Bing, koji ima neke funkcije koje pokreće ChatGPT, zbog preuzimanja rezultata sa veb lokacija u vlasništvu NYT, bez povezivanja na članak ili na preporuke koje se koiste za generisanje prihoda. Microsoft je uložio više od 10 milijardi dolara u OpenAI.

Tužba je podneta u sredu federalnom sudu na Menhetnu, saopštio je New York Times, navodeći da se bezuspešno obratio Microsoftu i OpenAI-u u aprilu tražeći „prijateljsko rešenje“ u vezi sa svojim autorskim pravima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...