Deo nove energetske strategije

Britanci grade osam novih nuklearnih reaktora

EkologijaSvetU fokusuVesti

7.4.2022 14:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Britanci grade osam novih nuklearnih reaktora Britanci grade osam novih nuklearnih reaktora
Čak osam novih nuklearnih reaktora moglo bi biti odobreno na lokacijama već postojećih atomskih centrala, kao deo nove energetske strategije Velike Britanije. Kako javlja... Britanci grade osam novih nuklearnih reaktora

Čak osam novih nuklearnih reaktora moglo bi biti odobreno na lokacijama već postojećih atomskih centrala, kao deo nove energetske strategije Velike Britanije.

Kako javlja BBC, strategija, koja ima za cilj da podstakne energetsku nezavisnost Velike Britanije i da se uhvati u koštac sa rastućim cenama, takođe uključuje planove za povećanje proizvodnje električne energije iz vetra, vodonika i sunca.

Stručnjaci, doduše, pozivaju na veći fokus na energetsku efikasnost i poboljšanje kućne izolacije.

Britanski otrošači se suočavaju sa rastućim računima za energiju nakon što je ruska invazija na Ukrajinu još više podigla cene gasa.

Prema novim planovima vlade, do 95 odsto električne energije u Velikoj Britaniji moglo bi doći iz izvora sa niskim sadržajem ugljenika do 2030. Godine, piše Guardian.

Stragija predviđa da će se proizvesti do 50 gigavata (GV) energije putem vetroelektrana na moru, za šta je Ministarstvo energetike reklo da bi bilo više nego dovoljno za napajanje svakog doma u Velikoj Britaniji.

Početak implementacij državne energetske strategije je mnogo odlagan, a jedna od velikih spornih tačaka je bila izgradnja vetroturbina na kopnu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...