Vlada u Londonu objavila "Belu knjigu" koja sadrži nova pravila upravljanja

Britanci traže kontrolu isplate bonusa

InvesticijeNovacSvetVesti

19.3.2021 14:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanci traže kontrolu isplate bonusa Britanci traže kontrolu isplate bonusa
Vlada u Londonu predvidela je strože regulisanje korporativnog poslovanja, jer želi da revidira pravila za odgovorno upravljanje poslovanjem. Plan, nazvan „Bela knjiga“ koju je... Britanci traže kontrolu isplate bonusa

Vlada u Londonu predvidela je strože regulisanje korporativnog poslovanja, jer želi da revidira pravila za odgovorno upravljanje poslovanjem. Plan, nazvan „Bela knjiga“ koju je predstavio britanski ministar ekonomije Kwarteng, predviđa, između ostalog da velike kompanije koje se kotiraju na berzi, a nemaju dovoljne rezerve likvidnosti, neće moći da isplaćuju dividende akcionarima i bonuse menadžerima. Ako se to bude otkrilo u njihovim poslovnim knjigama, mogu biti suočeni sa visokim kaznama, pa i sa zabranama poslovanja.

Reformu pravila o korporativnom upravljanju u Velikoj Britaniji izazvalo je nekoliko spekulativnih korporativnih neuspeha, uključujući kolaps građevinske kompanije i dobavljača usluga Carillon, pre tri godine, koji su isplatili rekordne dividende, a zatim ostvarili milijarde dugova.

„Postoje poznati primeri kada su velike dividende isplaćene neposredno pre upozorenja o problemu sa likvidnošću, a u nekim slučajevima čak i bankrota“, kaže se u „Beloj knjizi“.

Prema tvrdnji ministra ekonomije Velike Britanije, „kada velike kompanije bankrotiraju, posledice se mogu osetiti nadaleko kroz gubitak posla, a račun plaćaju britanski poreznici. Slučajevi poput Carililon, putničke agencije Tomas Kuk ili lanca robnih kuća BHS stavljaju nam jasno na znanje da pravila revizije moraju da se reformišu“.

„Bela knjiga“ predlaže smanjenje dominacije „velike četvorke“ u revizorskoj industriji (Deloitte, EI, KPMG i PvC) uključenjem drugih, manjih revizorskih kuća. Pored toga, „velika revizorska četvorka“ treba operativno da, smatraju u Vladi Velike Britanije, razdvoji reviziju od menadžerskog savetovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...