tražnja za hranom je porasla, ali ne i za neprehrambenom robom

Britanci više trošili za vreme Euro 2020

LifestyleNovacSvetVestiZanimljivosti

23.7.2021 19:02 Autor: Miljan Paunović 0

Britanci više trošili za vreme Euro 2020 Britanci više trošili za vreme Euro 2020
Maloprodaja u Velikoj Britaniji porasla je više nego što se očekivalo u junu, jer je evropsko fudbalsko prvenstvo povećala potrošnju, pre svega, hrane. Ipak,... Britanci više trošili za vreme Euro 2020

Maloprodaja u Velikoj Britaniji porasla je više nego što se očekivalo u junu, jer je evropsko fudbalsko prvenstvo povećala potrošnju, pre svega, hrane.

Ipak, privremeni podsticaj će se smanjiti kako se povećava broj zaraženih korona virusom, što predstavlja rizik, kažu ekonomisti.

Obim maloprodaje u Velikoj Britaniji, uključujući benzin, porastao je za 0,5 odsto u junu, u poređenju sa 1,3 procenta u maju koji je revidiran nadole, ali iznad očekivanja od 0,4 odsto, prema najnovijim podacima ONS-a. Godišnji rast opao je na 9,7 odsto u junu, sa 24,6 procenata u maju, ali takođe premašujući očekivanu procenu od 9,5 odsto, piše Capital.

Rast je bio podstaknut većom prodajom hrane, čiji je obim skočio 4,2 odsto, vođen dodatnom potrošnjom na početku fudbalskog turnira Euro 2020 i premašivanjem nivoa pre februara 2020. godine. Prodaja goriva za automobile porasla je za 2,3 odsto kako su se smanjila ograničenja zaključavanja i ljudi su ponovo počeli da putuju.

Prodaja neprehrambene robe, međutim, pala je za 1,7 odsto, podstaknuta padom potražnje u prodavnicama robe za domaćinstvo, poput nameštaja i odeće, piše Capital.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...