Sedam i po meseci nakon Brexita

Stupa na snagu trgovinski sporazum Srbije i Velike Britanije

SrbijaSvetVesti

20.7.2021 07:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Stupa na snagu trgovinski sporazum Srbije i Velike Britanije Stupa na snagu trgovinski sporazum Srbije i Velike Britanije
Zakon kojim se formalno potvrđuje Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije i Severne Irske stupa na snagu danas (20.... Stupa na snagu trgovinski sporazum Srbije i Velike Britanije

Zakon kojim se formalno potvrđuje Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije i Severne Irske stupa na snagu danas (20. jula). Kako je navedeno u ovom aktu, glavni cilj sporazuma je da se očuvaju veze uspostavljene Sprazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropske unije i Srbije.

“Sporazum je neminovnost i formalna stvar, koje ne bi bilo da nije bilo Brexita. Naša trgovinska veza sa Velikom Britanijom bila je prekinuta. Mislim da smo dobili nešto lošije uslove od onih koje smo imali, ali bez detalja ne mogu ništa da tvrdim. Ovaj sporazum se dotiče i odnosa sa Irskom i Gibraltarom“, rekao je za Biznis.rs dr Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.

Prema rečima Kovačevića, naša železara je važna, a sa EU smo imali dobre uslove za izvoz čelika. “Pitanje je da li će tako ostati. Mi nikada nismo bili dobri u trgovini sa Britancima. Po mom mišljenju, vlast bi se pohvalila da je sporazum popravljen“, naveo je naš sagovornik.

Kamion Continental
Foto: Continental

Prema njegovim rečima, pregovori te vrste trebalo bi da imaju širu platformu, koja uključuje privrednike. Ekonomista Aleksandar Stevanović ocenio je da smo malo zakasnili s pregovorima, pa je ono što je regulisao SPP prestalo da važi kada su Britanci napustili EU.

“Bolje je imati nego nemati sporazum. Imajući u vidu da se ne govori o ulasku u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) nije čudno što o sporazumu sa Velikom Britanijom nije bilo puno reči“, reka je Stevanović za Biznis.rs.

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Velike Britanije je oko 500 miliona evra godišnje, a razmena usluga veća je od razmene robe, gde je kraljevina drugo najveće tržište za izvoz usluga za Srbiju.

spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

“Naš izvoz robe u Veliku Britaniju je veći nego naš uvoz i tu ostvarujemo suficit, kao i u razmeni usluga. Za srpsku privredu je izuzetno važno da se novi sporazum o slobodnoj trgovini sa Britanijom što pre potpiše“, rekao je ranije tokom pregovora direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović.

Prema njegovim rečima, u Veliku Britaniju pre svega izvozimo IT i usluge telekomunikacija, a od robe najčešće plasiramo gume i delove za vozila, kao i delove za mašinsku obradu, dok je značajan i izvoz malina, odnosno smrznutog voća i povrća.

Kada je prvog dana tekuće godine prestao da važi stari ugovor sa Velikom Britanijom, na srpske proizvode na ostrvskom tržištu uvedene su carine do 20 odsto, a prebacivanjem carina na naše izvoznike izvoz je postao nerentabilan. Tokom perioda bez sporazuma postojao je rizik da bi neko drugi mogao da zauzme mesta naših kompanija na britanskom tržištu.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...