BANKA ENGLESKE NAJAVILA REKORDAN RAST BDP U 2021. GODINI

Britanska ekonomija će ojačati za 7,25 odsto

SvetVesti

7.5.2021 08:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

Britanska ekonomija će ojačati za 7,25 odsto Britanska ekonomija će ojačati za 7,25 odsto
Velika Britanija je na putu da postigne najjači ekonomski rast posle Drugog svetskog rata, jer se oporavlja brže od očekivanja, saopštila je Banka Engleske,... Britanska ekonomija će ojačati za 7,25 odsto

Velika Britanija je na putu da postigne najjači ekonomski rast posle Drugog svetskog rata, jer se oporavlja brže od očekivanja, saopštila je Banka Engleske, koja je revidirala prognozu rasta BDP u 2021. godini na 7,25 procenata i povratak na nivo pre pandemije.

Prema prethodnoj prognozi Banke Engleske iz februara, ekonomski rast u tekućoj godini trebalo je da bude pet odsto, ali su brzi napredak vakcinacije protiv Covid-19 i ublažavanje restriktivnih mera pojačali očekivanja, prenosi Guardian.

Nova prognoza stope rasta BDP bila bi najviša od 1941. godine, kada je iznosila 8,7 odsto, nakon što je proizvodnja bila gurnuta do krajnjih granica tokom Drugog svetskog rata. Podsetimo, britanska ekonomija opala je za blizu 10 procenata tokom 2020. godine, što je najgori rezultat u protekla tri veka.

Iznoseći optimističnu prognozu ekonomskog rasta i otvaranja radnih mesta, usled ponovnog otvaranja privrede, Odbor za monetarnu politiku britanske centralne banke izglasao je zadržavanje kamatnih stopa na rekordno niskom nivou od 0,1 odsto.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) izjavio je da postoje „veoma dobre vesti“ jer popuštaju mere zaključavanja. Međutim, on je upozorio da su poništene dve godine rasta BDP zbog pandemije, navodeći da i dalje postoje rizici, uključujući visoke stope zaraze korona virusom u Indiji i nekim drugim zemljama.

„Ne zanosimo se. Vratićemo se ove godine na nivo proizvodnje koji smo imali na kraju 2019. godine. Dakle, to su dobre vesti u kontekstu toga gde smo bili, ali to i dalje znači da su do danas izgubljene dve godine rasta proizvodnje“, naveo je Bejli.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...