Malim ostrvskim dobavljačima energije preti bankrot

Britanska vlada neće spasavati propale kompanije

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

21.9.2021 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Britanska vlada neće spasavati propale kompanije Britanska vlada neće spasavati propale kompanije
Velika Britanija neće spasavati propale energetske kompanije, a vlada očekuje da će neke od njih bankrotirati u narednim nedeljama, nakon što su cene gasa... Britanska vlada neće spasavati propale kompanije

Velika Britanija neće spasavati propale energetske kompanije, a vlada očekuje da će neke od njih bankrotirati u narednim nedeljama, nakon što su cene gasa dostigle nove rekordne vrednosti.

Britanska vlada održala je hitne razgovore sa šefovima energetike i razmatra kako da spreči haos u sistemu, jer male, neobezbeđene kompanije rizikuju da propadnu, prenosi Bloomberg. Raspravljalo se o tome kako pomoći većim kompanijama da preuzmu kupce neuspešnih dobavljača.

Uz rekordno visoke veleprodajne cene, kompanije nerado prihvataju nove kupce bez državne podrške. Evropa se suočava sa nedostatkom gasa zbog niskih zaliha od prošle zime, koja je bila duga i hladna, kao i zbog velikih isporuka gasa u Aziju i manjeg snabdevanja iz Rusije.

Šesta najveća britanska energetska kompanija Bulb traži pomoć kako bi ostala na površini usred rastućih veleprodajnih cena gasa. Kompanija sa 1,7 miliona klijenata pregovara sa investicionom bankom Lazard kako bi ojačala svoje finansijsko stanje, prenosi BBC.

Izvor: FT

Bulb je jedna od britanskih energetskih kompanija koja se bori protiv bankrota, a očekuje se da će najmanje četiri male kompanije prestati sa radom iduće nedelje. Velika globalna potražnja za gasom izazvala je nedavno nagli rast veleprodajnih cena.

Spasavanje kompanije Bulb moglo bi biti deo zajedničkog ulaganja ili spajanja sa drugom kompanijom, a dodatna opcija je ulaganje gotovine od investitora, preneo je FT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...