Stanogranja u Ujedinjenom Kraljevstvu godinama bila omiljeni sektor za ulaganja

Britanske građevinske kompanije stavljaju tačku na velike isplate dividendi

BerzaNovacSvetVesti

15.11.2022 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanske građevinske kompanije stavljaju tačku na velike isplate dividendi Britanske građevinske kompanije stavljaju tačku na velike isplate dividendi
Sa slomom britanskog tržišta nekretnina mogao bi se završiti i period isplate dividendi nekih od najvećih građevinskih kompanija na Ostrvu. Četiri najveće građevinske kompanije... Britanske građevinske kompanije stavljaju tačku na velike isplate dividendi

Sa slomom britanskog tržišta nekretnina mogao bi se završiti i period isplate dividendi nekih od najvećih građevinskih kompanija na Ostrvu.

Četiri najveće građevinske kompanije u Velikoj Britaniji od 2011. godine podelile su u okviru programa povrata kapitala više od 9,5 milijardi funti (11,1 milijardu dolara), navodi Bloomberg, privlačeći tako investitore željne zarade u eri jeftinog novca. Međutim, taj period je sada gotov.

Iz kompanije Persimmon, najveće građevinske firme u Velikoj Britaniji, prošle nedelje je saopšteno da će politika povrata kapitala biti revidirana, što je dovelo u pitanje dalje isplate drugih građevinara.

Prinosi od povrata kapitala predstavljali su “veliki deo onoga što je činilo ovaj sektor privlačnim”, izjavio je Sem Kalen (Sam Cullen), analitičar u kompaniji Peel Hunt.

“Na tržištu nije bilo mnogo prilika za zaradu u ponudi, tako da je ovo bilo jedino mesto na kome ste mogli da dobijete dobar prinos od dividendi”, kaže on.

Najveća britanska kompanija za stanogradnju vratila je od 2012. godine kapital u vrednosti od 4,85 milijardi funti. To je više nego dvostruko u odnosu na prvobitne procene. Velike isplate dividendi delimično pokazuju uticaj vladinog programa “Help to Buy”, koji je podstakao potražnju za novim stanovima i kućama.

Nakon najave programa o kapitalnom povratu 2013. godine, građevinska kompanija se vratila u FTSE 100 indeks nakon nekoliko godina odsustva.

Rivalska kompanija Berkeley Group Holdings, koja je zarađivala na jeftinom zemljištu nakon globalne finansijske krize, bila je prva među britanskim građevinskim firmama koja je pokrenula velike isplate akcionarima 2011. godine. Kompanije Barratt Developments and Taylor Wimpey pridružile su joj se 2014. godine.

Odluka kompanije Persuimmon da okonča ovaj program potencijalno označava kraj perioda u kome je stanogradnja britanskim investitorima bila jedan od omiljenih sektora.

Prihod od dividendi je ključan za fondove koji obezbeđuju visoke prihode u Ujedinjenom Kraljevstvu, a kojima je pandemija zadala ozbiljne udarce. Prema podacima koje je prikupio Morningstar, ovi fondovi, koji upravljaju sredstvima u iznosu od oko 43,6 milijardi funti, ove godine do oktobra su u proseku izgubili 23 odsto vrednosti.

Ipak, akcije kompanija listiranih u Londonu i dalje donose veći prinos od dividendi – 3,8 odsto za FTSE 100 indeks u odnosu na 1,7 odsto za S&P 500.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...