Međugodišnje povećanje vrednosti domova u ostrvskoj zemlji niže od očekivanja ekonomista

Cene kuća u Velikoj Britaniji u oktobru pale za 0,9 odsto

NekretnineNovacVesti

1.11.2022 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene kuća u Velikoj Britaniji u oktobru pale za 0,9 odsto Cene kuća u Velikoj Britaniji u oktobru pale za 0,9 odsto
Cene kuća u Velikoj Britaniji zabeležile su prošlog meseca prvi mesečni pad od jula 2021. godine, saopštio je zajmodavac Nationwide Building Society nakon nestabilnosti... Cene kuća u Velikoj Britaniji u oktobru pale za 0,9 odsto

Cene kuća u Velikoj Britaniji zabeležile su prošlog meseca prvi mesečni pad od jula 2021. godine, saopštio je zajmodavac Nationwide Building Society nakon nestabilnosti do koje je došlo u toku kratkog premijerskog mandata Liz Tras (Liz Truss).

Cene zajmova su porasle, pa su mnogi zajmodavci privremeno prestali da ih daju nakon što je neosnovano smanjenje poreza u iznosu od 45 milijardi funti dovelo do rasprodaje sredstava penzionih fondova, zbog koje je potom Banka Engleske bila primorana da stabilizuje tržište, piše Reuters.

Iz kompanije Nationwide Building Society saopšteno je da su cene kuća u septembru ostale nepromenjene, da bi potom u oktobru zabeležile pad za 0,9 odsto. Kako se navodi, ove cene su više za 7,2 odsto u odnosu na oktobar prošle godine, što je usporavanje u odnosu na septembarski međugodišnji rast od 9,5 odsto.

Ekonomisti su u anketi koju je sproveo Reuters procenjivali da će međugodišnje povećanje biti 8,3 odsto.

Cene kuća u Velikoj Britaniji, ali i drugim zapadnim zemljama, naglo su porasle u toku pandemije korona virusa, ali su nakon toga usporene zbog rasta inflacije i povećanja kamatnih stopa.

Iz kompanije Nationwide navode da više od 85 odsto hipoteka koje su izdali imaju fiksne kamate, zbog čega su vlasnici kuća kratkoročno zaštićeni kada je u pitanju povećanje kamatnih stopa koje sprovodi Banka Engleske.

Međutim, za nove kupce sa prosečnom zaradom i depozitom od 20 odsto, uz standardnu kamatu od 5,5 odsto, mesečne otplate za hipoteke mogle bi da porastu sa 34 na 45 odsto, kažu iz kompanije.

  • BIJUTI27

    1.11.2022 #1 Author

    Naravno da će uslediti porast mesečnih otplata za hipoteke, to je neminovno.

    Odgovori

  • VERA

    4.11.2022 #2 Author

    U Britaniji padaju cene nekretnina a kod nas široko. Kako to i da li mi više odvajamo za luksuzne stanove.

    Odgovori

  • DEKSI

    13.11.2022 #3 Author

    Jedino kod njih opadaju cene, ovde ne moze to da se kaze apsolutno ni za sta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...