Kulturne institucije pod pritiskom da vrate umetnička dela do kojih su došle za vreme kolonijalne ere

Britanski muzej vraća ukradene artefakte Nigeriji

KulturaLifestyleSvetVesti

8.8.2022 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Britanski muzej vraća ukradene artefakte Nigeriji Britanski muzej vraća ukradene artefakte Nigeriji
Muzej u Londonu saopštio je da je pristao da vrati kolekciju beninskih bronzi ukradenih krajem 19. veka na teritoriji koja je sad Nigerija, u... Britanski muzej vraća ukradene artefakte Nigeriji

Muzej u Londonu saopštio je da je pristao da vrati kolekciju beninskih bronzi ukradenih krajem 19. veka na teritoriji koja je sad Nigerija, u vreme kada su kulturne institucije širom Velike Britanije pod pritiskom da vrate artefakte do kojih su došle za vreme kolonijalne ere.

Iz Horniman muzeja u jugoistočnom Londonu istakli su da će dostaviti kolekciju od 72 predmeta nigerijskoj vladi, prenosi Beta.

Odluka je doneta, kako je saopšteno, posle zvaničnog zahteva nigerijske Nacionalne komisije za muzeje i spomenike upućenog ranije ove godine i posle konsultacija sa članovima zajednice, umetnicima i školskom decom u Nigeriji i Velikoj Britaniji, naveo je muzej.

„Vrlo su jasni dokazi da su ovi predmeti stečeni silom i spoljne konsultacije poduprle su naše mišljenje da je moralno i prikladno da se vrate Nigeriji“, izjavila je Iv Salomon (Eve Salomon), predsednica Upravnog saveta muzeja.

Kolekcija Horniman je mali deo od 3.000 do 5.000 artefakata ukradenih iz Kraljevine Benin 1987. godine, kada su britanski vojnici napali i okupirali Grad Benin i Velika Britanija proširila svoj politički i trgovinski uticaj u Zapadnoj Africi.

Samo taj muzej ima više od 900 predmeta iz Benina, a Nacionalni muzeji Škotske imaju još 74. Drugi predmeti nalaze se u muzejima širom sveta.

Predmeti uključuju bareljefe, figure ljudi i životinja, i predmete kraljevske odore od bronze i mesinga koje su napravili umetnici iz kraljevskog dvora Benina. Opšti naziv beninske bronze ponekad se odnosi i na predmete od slonovače, korala, drveta i drugih materijala pored metalnih skulptura.

Nigerija i Nemačka nedavno su potpisale sporazum o vraćanju stotina benininskih bronzi. To je usledilo posle odluke francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) prošle godine da preda 26 komada poznatih kao Abomi blago, umetnička dela iz 19. veka iz kraljevine Dahomej, što je današnji Benin u Zapadnoj Africi. Međutim, britanske institucije su sporije odgovarale.

  • GOCA BG

    14.8.2022 #1 Author

    Naravno nisu njihove,treba da vrate Nigeriji…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...