Inflatorni pritisci i dalje jaki u ostalim sektorima

Britanski proizvođači hrane i pića snizili cene prvi put od 2020. godine

Vesti

18.7.2023 16:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Britanski proizvođači hrane i pića snizili cene prvi put od 2020. godine Britanski proizvođači hrane i pića snizili cene prvi put od 2020. godine
Proizvođači hrane i pića snizili su cene u junu prvi put u više od tri godine, nakon što su njihovi sopstveni troškovi nastavili da... Britanski proizvođači hrane i pića snizili cene prvi put od 2020. godine

Proizvođači hrane i pića snizili su cene u junu prvi put u više od tri godine, nakon što su njihovi sopstveni troškovi nastavili da padaju, pokazalo je istraživanje Lloyds Banking Group.

Smanjenje će doći kao olakšanje za domaćinstva koja se bore sa svojim budžetima, jer rastuće kamatne stope povećavaju troškove hipoteka, a inflacija ostaje četiri puta veća od cilja od 8,7 odsto.

Ovo je prvi put da su proizvođači u sektoru snizili svoje cene, koje uglavnom plaćaju veletrgovci i trgovci na malo, od februara 2020. godine. U maju su prijavili da su njihovi sopstveni ulazni troškovi opali prvi put od 2016. godine, što je trend koji se nastavio u junu pošto su globalne cene prehrambenih proizvoda pale za 1,4 procenta tokom meseca.

„Ovo bi mogla biti dobra vest kada je u pitanju buduće kretanje inflacije cena hrane u Velikoj Britaniji“, rekla je Anabel Finlej (Annabel Finlay), generalni direktor za hranu, piće i slobodno vreme u Lloyds Bank Commercial Banking, i dodala da će verovatno proći neko vreme pre nego što se vidi bilo kakav pozitivan efekat na cenu koju potrošači plaćaju na kasi.

Inflatorni pritisci su i dalje jaki izvan sektora hrane i pića, navodi Lloyds’ UK Sector Tracker. Dok je šest od 14 posmatranih sektora prijavilo pad troškova inputa, dva više nego prethodnog meseca, i najveći u tri godine, mnoga preduzeća su prijavila rast potražnje.

Broj firmi koje su spomenule da povećavaju cene kako bi se izborile sa jakim apetitom kupaca porastao je na 4,3 puta više od dugoročnog proseka, sa 2,5 puta u maju.

Ovo bi moglo da zabrine Banku Engleske (BOE), koja je podigla svoju osnovnu stopu od kraja 2021. godine u pokušaju da ublaži tražnju i vrati inflaciju na cilj od dva odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...