Osiguravajuće kuće u Britaniji imaju najveće isplate u poslednje dve decenije

Fenomen sleganja tla oštećuje kuće i zgrade u Londonu

SvetU fokusu

10.7.2023 17:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Fenomen sleganja tla oštećuje kuće i zgrade u Londonu Fenomen sleganja tla oštećuje kuće i zgrade u Londonu
Ekstremno vreme u Velikoj Britaniji potresa sve njene temelje. Nacija doživljava produžene periode suše nakon vlažnih zima koje su bile prisutne prošle godine. To... Fenomen sleganja tla oštećuje kuće i zgrade u Londonu

Ekstremno vreme u Velikoj Britaniji potresa sve njene temelje. Nacija doživljava produžene periode suše nakon vlažnih zima koje su bile prisutne prošle godine. To uzrokuje da se porozna stena ispod ogromnih delova jugoistoka Engleske, uključujući London, pomera više nego obično, pucajući ili naginjući mnoge objekte od istorijskog značaja. Šteta je izazvala najveću isplatu osiguranja u skoro dve decenije, a stručnjaci upozoravaju da bi situacija mogla da se pogorša.

Londonska glina, vrsta tla koja pokriva većinu Britanskog područja, „sasvim je jedinstvena“ jer može mnogo da se skupi i nabubri, kaže Li Džons (Lee Jones), geološki inženjer u Britanskom geološkom zavodu koji je proučavao opasnosti u Velikoj Britaniji više od 30 godina. „Što je vlažnija, to više bubri i širi se, a što je suvlja, to se više skuplja i puca“, rekao je on, dodajući da će budući ekstremni vremenski uslovi pogoršati uticaj na zgrade i puteve, prenosi Bloomberg.

Taj fenomen, poznatiji kao sleganje, postao je gori u Velikoj Britaniji nakon prošlogodišnje suše i smrtonosnog toplotnog talasa, koji je u julu 2022. godine podigao temperature preko 40 stepeni celzijusa, što su bili rekordni nivoi na teritoriji Velike Britanije. Upozorenja o toploti su slična za ovo leto, naglašavajući ranjivost londonskih istorijskih zgrada, od kojih su neke nastale sredinom 19.veka i preživele Drugi svetski rat i bombardovanje koje je trajalo mesecima.

Među raznim vrstama tla londonska glina je najpodložnija skupljanju, što znači da na ovakvom tlu postoji najveći rizik od sleganja. Osiguravači u Velikoj Britaniji očekuju da će platiti 219 miliona funti (380 miliona dolara) za odštetne zahteve podnete 2022. godine, „od kojih su mnogi uzrokovani rekordno visokim temperaturama prošlog leta“, prema podacima koje je ranije ove godine objavilo Udruženje britanskih osiguravača. Ovo je najveći račun koji se očekuje za isplate osiguranja još od 2006. godine, navodi se u saopštenju.

„Očekujemo da ćemo u narednim mesecima videti povećanje zahteva zbog sleganja“, rekao je Entoni Bedilej (Anthony Baddeley), menadžer za mrežnu podršku u kompaniji Aspray, procenitelju gubitaka imovine sa sedištem u Velikoj Britaniji koji pomaže ljudima sa potraživanjima od osiguravajućih kuća.

„Mnoga imanja u Velikoj Britaniji izgrađena su na glini koja se skuplja i ovo izrazito suvo vreme može dovesti do promena na objektima.“

Gubitak od sleganja je najvidljiviji i najskuplji u Londonu, u kojem živi devet miliona ljudi. Sleganje može umanjiti vrednost kuća, a ozbiljno oštećene kuće mogu čak biti nesigurne za stanovanje.

Foto: Unsplash.com

Jedna od šest kuća u Engleskoj izgrađena je pre 1900. godine, kada inženjerski standardi nisu uzimali u obzir ekstremne temperature. Takođe, dok su drugi delovi Evrope prošli kroz ogromnu rekonstrukciju posle Drugog svetskog rata, istorijske zgrade u Velikoj Britaniji su bile relativno neoštećene i zato je velikii deo stambenog inventara veoma star.

Climate X, koji radi analitiku klimatskih rizika, predviđa sve veće stope sleganja sa istim ili čak većim trendom, kaže Kler Bruk (Claire Burke), direktorka naučnog odeljenja u firmi Climate X. U većini drugih delova sveta, sleganje se obično dešava kao rezultat vađenja podzemnih voda, rekla je ona.

„Narednih šest nedelja će biti ključno u pogledu vremenskih prilika“ i od toga zavisi da li će doći do povećanja odštetnih zahteva koji su u vezi sa sleganjem, navodi se u belešci koju je prošlog meseca objavila kompanija Zurich Insurance Group. U izveštaju se ističe da je Engleska 2023. godine imala najsušniji februar u poslednjih 30 godina, nakon čega je usledio najvlažniji mart u poslednjih 40 godina.

Ukupni obim prijavljenih potraživanja u Velikoj Britaniji prošle godine je povećan za 26 odsto u poređenju sa 2021. godinom. U prvih pet meseci 2023. godine već je zabeleženo povećanje broja prijavljenih zahteva za 40 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, navodi se u belešci. Ulice sa drvoredima u istočnim delovima Londona posebno su sklone sleganju, prema geološkom inženjeru Džonsu, što implicira da se glina na tim mestima može širiti i skupljati više nego u drugim područjima.

Kancelarija gradonačelnika Londona Sadika Kana (Sadiq Khan) nije konkretno komentarisala probleme vezane za sleganje, ali portparol je rekao da je Kan posvećen tome da grad bude spreman da se nosi sa rizicima koji su u vezi sa klimatskim promenama, uključujući ekstremnu vrućinu.

Iako klimatske promene nisu jedini faktor koji stoji iza oštećenja zgrada uzrokovanih sleganjem, korenje drveća, takođe, uzrokuje fenomen sleganja.

Geološka istraživanja su potrebna da bi se utvrdilo kada je rizik od sleganja verovatniji, kaže Džons. To bi moglo značiti postavljanje temperaturnog praga ili određenog broja uzastopnih dana sa visokom temperaturom.

„Ono što treba da saznamo je da li postoje okidači i kada se to tačno dešava“, rekao je on. Tada „možemo da koristimo ove tačke koje su okidači da bismo bolje savetovali i oblikovali politiku“.

  • MAJA

    11.7.2023 #1 Author

    Više faktora utiče na to, od klimatskih promena, načina gradnje i drugih faktora a teško da je na sve to uticati

    Odgovori

  • Jj992

    13.7.2023 #3 Author

    Nezgodne klimatske promene

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...