Crvena upozorenja za preduzeća koja se suprotstavljaju održivim ciljevima

Klimatske promene biće prioritet za britanske kompanije

EkologijaPoslovanjeU fokusuVesti

5.3.2022 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Klimatske promene biće prioritet za britanske kompanije Klimatske promene biće prioritet za britanske kompanije
Investiciona asocijacija Ujedinjenog Kraljevstva (IA) saopštila je koja su nova očekivanja za kompanije, pozivajući ih da daju prioritet klimatskim promenama i društvenoj ravnopravnosti, uzimajući... Klimatske promene biće prioritet za britanske kompanije

Investiciona asocijacija Ujedinjenog Kraljevstva (IA) saopštila je koja su nova očekivanja za kompanije, pozivajući ih da daju prioritet klimatskim promenama i društvenoj ravnopravnosti, uzimajući u obzir da se približava sezona godišnjih generalnih skupština (AGM).

Prioriteti akcionara se obično objavljuju svake godine uoči sezone godišnje skupštine i navode ključne oblasti koje menadžeri investicija smatraju ključnim pokretačima dugoročne vrednosti za kompanije. Sa tim prioritetima  povezana je analiza ovih pitanja Institucionalne službe za glasanje (IVIS).

IVIS će analizirati kompanije britanskoj na berzi koje ne posluju u skladu sa ovim prioritetima i šire smernice za internu reviziju, kako bi došla do informacije koje će pomoći investitorima da odluče o tome kako da glasaju na skupštinama kompanija.

S obzirom na to da klimatske promene predstavljaju jedan od najvećih rizika za dugoročnu održivost kompanije, investicioni direktori će tražiti preduzeća spremna da se usklade sa novim prioritetima. Nove prioritete za kompanije pratiće i objašnjenje kako će klimatske promene uticati na njihovo poslovanje i šta treba preduzeti kako bi se ublažili rizici.

Kako naglašavaju iz IA, klimatske promene i svođenje emisija štetnih gasova na nulu nisu pitanje koje se može ostaviti nekom narednom upravnom odboru. Investitori žele da vide kako trenutno rukovodstvo  preduzima korake po pitanju održivosti, piše Capital.com

IA apeluje na kompanije da objave svoje planove za svođenje emisija štetnih gasova na nulu pre nego što vlada donese pravila umesto njih. 

Osim toga, etnička i rodna ravnopravnost ostaje prioritetna oblast za investicione direktore, navodi IA.

Po prvi put, IVIS će izdati najoštrije, crveno upozorenje kompanijama FTSE 100 indeksa koje ne uspeju da ispune cilj koji je postavio komitet Parker Review da imaju jednog člana odbora iz druge etničke zajednice.

IVIS će izdati žuto upozorenje kompanijama FTSE 250 indeksa koje ne otkrivaju maju akcioni plan za postizanje pomenutih ciljeva do 2024. godine.

  • DANIJELA

    5.3.2022 #1 Author

    Velike kompanije treba svima da budu uzor kada je ocuvanje zivotne sredine u pitanju.

    Odgovori

  • SANJA

    5.3.2022 #3 Author

    Svima treba da bude prioritet

    Odgovori

  • ZVE84

    6.3.2022 #4 Author

    Od kad privatni sektor treba da sluša državu??!

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    6.3.2022 #5 Author

    Eh kad bi svi vodili racuna o ocuvanju zivotne sredine gde bi nam bio kraj…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    6.3.2022 #6 Author

    Njima ništa ne verujem

    Odgovori

  • Milovan94

    6.3.2022 #7 Author

    I kod nas firme moraju više voditi računa o klimatskim promenama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...