U budžetskom planu za narednu godinu

Za zaštitu životne sredine biće izdvojeno 36 milijardi dinara

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

15.11.2021 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za zaštitu životne sredine biće izdvojeno 36 milijardi dinara Za zaštitu životne sredine biće izdvojeno 36 milijardi dinara
Skupštinski odbor za zaštitu životne sredine dao je saglasnost da se, u predlogu budžeta za 2022. godinu, za Ministarstvo zaštite životne sredine izdvoji 15,4... Za zaštitu životne sredine biće izdvojeno 36 milijardi dinara

Skupštinski odbor za zaštitu životne sredine dao je saglasnost da se, u predlogu budžeta za 2022. godinu, za Ministarstvo zaštite životne sredine izdvoji 15,4 milijarde dinara.

Istaknuto je da se sa osnovnim iznosom od 15,4 milijardi dinara i planiranim uvećanjima od devet milijardi kroz kreditne linije, kao i 12 milijardi dinara koje su za ekološke projekte dodeljene Ministarstvu građevinarstva, dokazuje da je ekologija jedan od tri prioriteta Vlade Srbije, piše Tanjug.

Mirjana Lukić iz Ministarstva finansija rekla je da iznos od 15,4 milijarde predstavlja uvećanje od 85 odsto u odnosu na inicijalni budžet koji je Ministarstvo zaštite životne sredine imalo u ovoj godini.

Dodala je da je to gotovo 39 odsto veći iznos od utvrđenog poslednjim rebalansom u 2021. godini.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković rekla je da se očekuje da izdvajanja za ekologiju i projekte u njoj budu ukupno 36 milijardi dinara.

Ona je u ekološka izdvajanja uključila i 12 milijardi dinara iz kineskog kredita koji se za izgradnju prečistača otpadnih voda za gradove i opštine realizuje preko Ministarstva građevinarstva, kao i očekivane kreditne linije od banke Saveta Evrope i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Tanasković je istakla da su ulaganja po „zelenoj agendi“ predviđena na 6,5 milijardi dinara, a pored izdvajanja za reciklažu, tu je apostrofirala radove na toplani u Kragujevcu koji obuhvataju saniranje deponija sa 40.000 tona pepela.

Dodala je da se planiraju ulaganja u 26 lokalnih samouprava u izgradnju kanalizacione mreže, odnosno prečistače otpadnih voda.

Navela je da je planirano finansiranje izgradnje osam regionalnih reciklažnih centara koji će pokrivati više od 50 gradova i opština.

Državna sekretarka je istakla da je 600 miliona dinara planirano za trogodišnje čišćenje istorijskog otpada, te da se nada ga Srbija na kraju tog perioda više neće imati.

Dodala je da je za 360 miliona dinara planirana nabavka opreme za komunalni otpad koja će biti podeljena gradovima i opštinama, a dodatnih 100 miliona je namenjeno za čišćenje divljih deponija i smetlišta i obezbeđenje video-nadzora neophodnog za kontrolu.

Ministarstvo je planiralo 100 miliona za podršku pošumljavanju, 350 miliona dinara za saniranje i zatvaranje nesanitarnih deponija, a 400 miliona biće potrošeno za podršku lokalnim samoupravama koje nisu u mogućnosti da samostalno finansiraju sisteme upravljanja otpadom.

Tanasković je rekla da je obezbeđeno i 200 miliona dinara za prečistač otpadnih voda i nedostajuću kanalizaciju u opštini Zubin Potok.

Više članova Odbora istaklo je da su iznosi za ekologiju opredeljeni u predloženom budžetu ohrabrujući i da svedoče o opredeljenju države da se okrene rešavanju višedecenijskih problema u toj oblasti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...