Unapređenje kvaliteta vazduha ostaje jedan od glavnih prioriteta

Za ekološke projekte u 2022. godini 550 miliona dinara

EkologijaInvesticijeNovacSrbijaU fokusu

21.1.2022 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Za ekološke projekte u 2022. godini 550 miliona dinara Za ekološke projekte u 2022. godini 550 miliona dinara
Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je nove konkurse – za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu... Za ekološke projekte u 2022. godini 550 miliona dinara

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je nove konkurse – za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta.

Kako je istaknuto na sajtu ministarstva, ministarka Irena Vujović pozvala je lokalne samouprave da iskoriste podršku države i kandiduju se za projekte, kako bi na taj način unapredili kvalitet vazduha i zemljišta u svojim sredinama.

Ona je istakla da su ove godine obezbeđena još veća sredstva nego u 2021. godini i da je gradovima i opštinama, kroz četiri konkursa, na raspolaganju ukupno 550 miliona dinara.

„Prošle godine smo imali dobru sa saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije. Podržali smo više od 800 domaćinstava da pređu na ekološki prihvatljivije energente, a menjali smo i kotlarnice u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i brojnim drugim lokalnim samoupravama“, izjavila je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija je u prošloj godini zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena putem javnog konkursa, bogatija za više od 150.000 novih sadnica.

„Unapređenje kvaliteta vazduha ostaje jedan od naših glavnih prioriteta i ove godine nastavljamo još bržim tempom. Pozivam lokalne samouprave da u narednih 20 dana prijave projekte. U ovoj godini smo im stavili na raspolaganje više od pola milijarde dinara za projekte unapređenja kvaliteta vazduha, koji će, po realizaciji, unaprediti i kvalitet života građana“, naglasila je Vujović.

Kako se navodi, projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Više informacija i potrebna konkursna dokumentacija dostupni su na sajtu ministarstva, u odeljku Konkursi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...