Kupce stambenih prostora na Ostrvu obeshrabrile visoke kamate

Britansko tržište nekretnina beleži najbrži pad cena u poslednje četiri godine

NekretnineSvetVesti

12.12.2022 12:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Britansko tržište nekretnina beleži najbrži pad cena u poslednje četiri godine Britansko tržište nekretnina beleži najbrži pad cena u poslednje četiri godine
Prodavci kuća u Velikoj Britaniji snižavaju cene najbržim tempom u četiri godine jer je rast kamatnih stopa obeshrabrio kupce, saopštila je kompanija Rightmove. Kako... Britansko tržište nekretnina beleži najbrži pad cena u poslednje četiri godine

Prodavci kuća u Velikoj Britaniji snižavaju cene najbržim tempom u četiri godine jer je rast kamatnih stopa obeshrabrio kupce, saopštila je kompanija Rightmove.

Kako navode sa sajta za pretragu nekretnina prosečna ponuđena cena pala je u decembru 2,1 odsto, na 3569.137 funti (440.980 dolara), što je ubrzanje od 1,1 odsto u odnosu na oktobar. Iako prodavci obično nude popuste u decembru kako bi zaključili prodaje do Božića, sniženje je bilo veće od očekivanog za ovo doba godine, navodi kompanija Rightmove.

Ove brojke su još jedan od signala pada vrednosti na tržištu nekretnina, pri čemu su dve najveće hipotekarne banke u zemlji prijavile pad cena u sva tri meseca od oktobra. Iz kompanije Rightmove navode da će pad vrednosti u sledećoj godini biti ograničen na dva odsto kada dostupnost novih stambenih prostora bude izbalansirana sa brojem ljudi zainteresovanih za njihov otkup, piše Bloomberg.

Iz kompanije navode da je broj pregleda na njihovom sajtu porastao za 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što ukazuje da kamatna stopa ostaje jaka za potencijalne kupce.

Cene kuća na jugozapadu Engleske imale su najveći pad u decembru – 3,4 odsto. London nije zaveležio toliko veliki pad, ali britanska prestonica i dalje ima najgoru stopu rasta u zemlji, koja iznosi 4,6 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Podaci iz decembra pokazuju da je rast cena u 2022. oko 5,6 odsto. Tempo povećanja cena usporen je za oko 6,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je posledica rasta hipotekarnih troškova i ekonomske neizvesnosti.

Banka Engleske podigla je kamatne stope osam puta u toku ove godine, pri čemu je ključna kamata u novembru dostigla tri odsto. Kamatne stope na hipoteke porasle su iznad šest odsto nakon katastrofaolne odluke vlade 23. septembra i od tada nisu pale iako su se finansijski uslovi stabilizovali.

  • Mira

    12.12.2022 #1 Author

    Očekujem takav naslov i za Srbiju, ovo je postalo toliko nehumano i nerealno, da običnom čoveku ne pruža priliku ni za kupiti, ni za izjnajmiti

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.12.2022 #3 Author

    Naravno da su ih obeshrabrile visoke kamate,zato je potraznja sve manja…

    Odgovori

  • Coka13

    14.12.2022 #4 Author

    Tržište nekretnina u svim zemljama beleži pad jer su ohrabreni ratom u Ukrajini podigli svi cene do te granice da je nerealno i pomisliti da se kupi nekretnina. Čak i iznajmljivanje je postalo nedostupno prosečnom građaninu.

    Odgovori

  • TATJANA

    14.12.2022 #5 Author

    Nek se ova slika projektuje i na našu zemlju, bilo bi dobro

    Odgovori

    • DUSA

      8.10.2023 #6 Author

      To nikada nece biti kod nas

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...