BRITISH AMERICAN TOBACCO SELI FABRIKU IZ ISTRE Hrvatska gubi milione, stotine radnika ostaje bez posla

BiznisRegionVesti

19.6.2020 11:22 Autor: Ljiljana Begović 1

BRITISH AMERICAN TOBACCO SELI FABRIKU IZ ISTRE Hrvatska gubi milione, stotine radnika ostaje bez posla BRITISH AMERICAN TOBACCO SELI FABRIKU IZ ISTRE Hrvatska gubi milione, stotine radnika ostaje bez posla
Ovogodišnja berba duvana u Podravini i Slavoniji mogla bi biti poslednja koja će se preraditi u kompaniji „British American Tobacco“ (BAT) u Kanfanaru, u... BRITISH AMERICAN TOBACCO SELI FABRIKU IZ ISTRE Hrvatska gubi milione, stotine radnika ostaje bez posla

Ovogodišnja berba duvana u Podravini i Slavoniji mogla bi biti poslednja koja će se preraditi u kompaniji „British American Tobacco“ (BAT) u Kanfanaru, u Istri.

Izvori bliski upravi potvrdili su da je ta kompanija, koja je u junu 2015. kupila za 505 miliona evra „Tvronicu duhana Rovinj“ (TDR), pokrenula projekat zatvaranja fabrike, čime bi više od 500 tamošnjih radnika ostalo bez posla, navodi zagrebački „Večernji list“.

Odluci o zatvaranju presudila je najverovatnije, kako navodi list, nedavna odluka hrvatske vlade o povećanju akciza na cigarete za 40 kuna (5,3 evra) na 1.000 komada, sa 335 na 375 kuna (sa 44,4 na 49,7 evra), dok su proporcionalne akcize na nove duvanske proizvode, na cigare i cigarilose i na sitno rezani i ostali duvan ostale iste.

Kao posledica nove Uredbe o visini akciza na duvanske prerađevine i duvanske proizvode, cigarete su od aprila u proseku skuplje u Hrvatskoj za dve kune, što je najteže palo upravo BAT koji je jedina duvanska kompanija u Hrvatskoj koja proizvodi cigarete i zapošljava niz kooperanata u poljoprivredi na uzgoju duvana.

Iz BAT su upozoravali vladu u Zagrebu i ministra finansija Zdravka Marića da su prethodnim podizanjem akciza već dostignute evropske smernice, pa nove akcize, zbog kojih je cena kutije cigareta skočila 120-130 odsto u odnosu na 2010, nemaju smisla. Utoliko pre što se zbog poslednjeg povećanja akciza, krajem 2018, u državnu kasu lani slilo 150 miliona kuna (19,9 miliona evra) manje nego pre poskupljenja, kad je taj iznos bio 450 miliona kuna (59,6 miliona evra), piše list.

Hrvatska, koja od duvanske industrije godišnje ukupno ubire oko pet milijardi kuna poreza (662,2 miliona evra) i 1,5 do 1,8 milijardi kuna PDV (198,7 miliona do 238,4 miliona evra), što je gotovo 80 posto ukupnog poreza na dobit od svih učesnika u privredi, mogla bi da ostane bez dobrog dela tog kolača.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...