Ugovor procenjen na više od 50 milijardi dolara

Broadcom u pregovorima za otkup softverske kompanije VMware

InvesticijeNovacPoslovanjeVesti

23.5.2022 17:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Broadcom u pregovorima za otkup softverske kompanije VMware Broadcom u pregovorima za otkup softverske kompanije VMware
Kompanija Broadcom, proizvođač mikročipova iz Sjedinjenih Američkih Država, trenutno vodi pregovore o preuzimanju softverske kompanije VMware, koje bi moglo da donese veliki profit glavnom... Broadcom u pregovorima za otkup softverske kompanije VMware

Kompanija Broadcom, proizvođač mikročipova iz Sjedinjenih Američkih Država, trenutno vodi pregovore o preuzimanju softverske kompanije VMware, koje bi moglo da donese veliki profit glavnom deoničaru tehnološke kompanije Majklu Delu (Michael Dell), navode upućeni izvori.

Ugovor koji se procenjuje na više od 50 milijardi dolara mogao bi da transformiše Broadcom u kompaniju sa raznovrsnim poslovanjem u oblasti tehnološke industrije – od proizvodnje čipova do računarskih usluga u oblaku (cloud services), piše Financial Times.

VMware se smatra jednom od najvažnijih kompanija u oblasti računarskog poslovanja u oblaku. Njene usluge koriste velike korporacije za uređivanje privatnih i javnih mreža, kao i baza podataka.

Međutim, pad cena akcija kompanije poslednjih godina je doveo do povećanog interesovanja za preuzimanje. Akcije VMware su zatvorile su trgovanje sa cenom od 95,71 dolar, a njena tržišna kapitalizacija iznosila je 40 milijardi dolara, što je skoro upola niže od najviše vrednosti kompanije 2019. godine i 20 odsto ispod nivoa na kom je bila na početku godine.

Preuzimanje kompanije VMware bi bila veoma isplativa za milijardera Dela, koji ju je otkupio 2016. godine zajedno sa firmom privatnog kapitala Silver Lake u okviru preuzimanja konglomerata EMC, vrednog 67 milijardi dolara.

Ugovor je bio najveći u tehnološkoj istoriji i uglavnom finansiran kreditima većim od 50 milijardi dolara, pri čemu je VMware korišćen kao kolateral.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...