Finansijski rezultati bolji od očekivanih

Cisco najavio otkup svojih akcija za 15 milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

17.2.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cisco najavio otkup svojih akcija za 15 milijardi dolara Cisco najavio otkup svojih akcija za 15 milijardi dolara
Kompanija Cisco Systems povećala je svoju prognozu zarade za celu godinu, očekujući da će imati koristi od viših cena izazvanih globalnim nestašicama čipova i... Cisco najavio otkup svojih akcija za 15 milijardi dolara

Kompanija Cisco Systems povećala je svoju prognozu zarade za celu godinu, očekujući da će imati koristi od viših cena izazvanih globalnim nestašicama čipova i eventualnim padom logističkih troškova kako se kašnjenja u isporuci budu smanjivala.

Vrednost akcija kompanije porasla je za oko pet odsto u produženom trgovanju po zatvaranju američkih berzi, pošto je Cisco objavio povećanje svog programa otkupa akcija u vrednosti od 15 milijardi dolara, kao i kvartalne rezultate bolje od očekivanih.

Obično velike kompanije listirane na berzi otkupljuju svoje akcije kako bi uvećale vrednost svoje aktive i postale atraktivnije potencijalnim investitorima.

Kako piše agencija Reuters, lider u proizvodnji mrežne opreme uveliko ulaže u svoju ponudu računarstva u oblaku kako bi održao korak sa porastom potražnje tokom pandemije za njegovom platformom za video konferencije Webex, za virtuelnom privatnom mrežom i proizvodima za sajber bezbednost.

Kompanija je, međutim, upozorila da će izazovi u snabdevanju izazvani pandemijom, koji su povećali troškove, i dalje trajati u drugoj polovini fiskalne godine.

Ranija najava da će Cisco navodno dati ponudu od 20 milijardi dolara za preuzimanje kompanije Splunk, koja proizvodi softver za pretraživanje i praćenje velikih podataka (big data) prikupljenih sa veb lokacija, aplikacija i uređaja sada je, međutim, dovedena u pitanje.

„Vest o velikom povratnom otkupu akcija možda signalizira da se kupovina Splunka neće dogoditi, jer ako vrate 15 milijardi dolara, mislim da neće potrošiti 20 milijardi dolara na kompaniju“, rekao je Skot Rejnovič (Scott Raynovich), glavni analitičar u Futuriomu.

Rukovodioci kompanije Cisco odbili su da komentarišu ovo pitanje za novinare Reutersa, ali su istakli da se „stalno procenjuju potencijalne mogućnosti“.

Cisco je prognozirao da će za 2022. godinu biti prilagođena zarada za investitore između 3,41 i 3,46 dolara po akciji, u poređenju sa prethodnom projekcijom od 3,38 do 3,45 dolara. Očekuje se da će prihodi rasti između 5,5 odsto i 6,5 odsto u odnosu na prethodnu prognozu od pet do sedam procenata.

Prihod je u drugom kompanijinom poslovnom kvartalu porastao za oko šest odsto, na 12,72 milijarde dolara, što je iznad procene od 12,65 milijardi dolara, prema podacima kojima raspolaže Refinitiv. Na prilagođenoj osnovi, Cisco je zaradio 84 centa po akciji, odnosno tri centa iznad procene.

  • MIŠKOVIĆ

    17.2.2022 #1 Author

    veliki uspeh, kompanija za primer pametnog poslovanja, ulaganja. kada se prognozirani rast prebaci to je pokazatelj odličnog napretka u narednom periodu

    Odgovori

  • SANJA

    17.2.2022 #2 Author

    Skocile akcije kompanije Cisco,cudnovato

    Odgovori

  • HEPO

    16.11.2023 #3 Author

    Kadno sad

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...