Wall Street I evropska tržišta kapitala beleže rast

Smirivanje tenzija u Ukrajini podiglo berzanske indekse

BerzaSvetVesti

16.2.2022 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Smirivanje tenzija u Ukrajini podiglo berzanske indekse Smirivanje tenzija u Ukrajini podiglo berzanske indekse
Cena akcija na Wall Streetu su kasno sinoć po evropskom vremenu snažno porasle, najviše u tehnološkom sektoru, što je posledica popuštanja napetosti oko Ukrajine,... Smirivanje tenzija u Ukrajini podiglo berzanske indekse

Cena akcija na Wall Streetu su kasno sinoć po evropskom vremenu snažno porasle, najviše u tehnološkom sektoru, što je posledica popuštanja napetosti oko Ukrajine, s obzirom na to da je Rusija povukla deo svoje vojske s ukrajinske granice.

Indeks Dow Jones porastao je 422 boda ili 1,22 odsto, na 34.988 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,58 odsto, na 4.471 poen, a Nasdaq indeks 2,53 odsto, na 14.139 bodova.

Nakon tri dana oštrog pada, ti indeksi su porasli nakon vesti da Rusija povlači deo vojnika s ukrajinske granice jer su završile vojne vežbe, prenosi agencija Mina.

Iako Bela kuća i dalje tvrdi da je Rusija spremna za napad, popuštanje napetosti ohrabrilo je ulagače na berzama.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cene akcija su porasle, a najviše u tehnološkom, u proseku 2,7 odsto. Najviše je pao energetski sektor, 1,4 odsto, što je posledica pada cena nafte jer su popustila strahovanja od poremećaja snabdevanja gasom i naftom iz Rusije.

„Tržište akcija lepo je poraslo zahvaljujući ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Poslednjih dana tržišta pokreću ili Putin i njegovi planovi u vezi Ukrajine ili predsednik američke centralne banke (FED) Džerom Pauel (Jerome Powell) i njegovi planovi u vezi kamatnih stopa“, kazao je direktor u firmi Wealthspire Advisors, Dejvid Karter (David Carter).

Tržište je već nedeljama pod pritiskom zbog inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je dostigla najviše nivoe u 40 godina, pa FED mora povećati kamatne stope, što će usporiti rast ekonomije i tržišta kapitala.

Proizvođačke cene porasle su znatno više nego što su analitičari očekivali, što ukazuje na dalje jačanje inflacionih pritisaka i potvrđuje teze da bi FED trebalo agresivno da zaoštri monetarnu politiku. Očekuje se da će prvo povećanje kamata FED-a uslediti u martu, i to verovatno 0,5 procentnih poena, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

Poslednjih godina rast privreda i tržišta kapitala podsticala je vrlo labava monetarna politika centralnih banaka, uz izdašne fiskalne podsticaje, međutim s obzirom na rast inflacije, jasno je da se period jeftinog novca bliži kraju.

Podršku tržištu pružaju dobri poslovni rezultati kompanija. Od 370 firmi iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izveštaje za proteklo tromesečje, njih 78 odsto nadmašilo je po dobiti očekivanja analitičara.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,03 odsto, na 7.608 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,98 odsto, na 15.412 poena, a pariski CAC 1,86 odsto, na 6.979 bodova.

  • TATJANA

    16.2.2022 #1 Author

    Svakako da utice na sve tokove jedna takva tenzija u viduoguceg ratnog sukoba

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.2.2022 #2 Author

    Ovo je tek pocetak,svasta ce se menjati u zavisnosti od situacije…

    Odgovori

  • VERA

    16.2.2022 #3 Author

    Da nam je jača berza pa da i mi zaradimo na smirivanju tenzija u Ukrajini. Kakvi bitkoini, Dow Jones i S&P, pa biraj šta se više isplati. Ovo je bolje od kladionice…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...