igrane serije iz star wars univerzuma dovode novu publiku

Disney beleži snažan rast akcija na osnovu uspeha zabavnih parkova i striming servisa

BerzaNovacSvetVesti

10.2.2022 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Disney beleži snažan rast akcija na osnovu uspeha zabavnih parkova i striming servisa Disney beleži snažan rast akcija na osnovu uspeha zabavnih parkova i striming servisa
Kompanija Disney je predstavila svoje finansijske rezultate za poslednji obračunski kvartal, koji su nadmašili očekivanja investitora na Wall Streetu, što se i videlo na... Disney beleži snažan rast akcija na osnovu uspeha zabavnih parkova i striming servisa

Kompanija Disney je predstavila svoje finansijske rezultate za poslednji obračunski kvartal, koji su nadmašili očekivanja investitora na Wall Streetu, što se i videlo na osnovu njihovih reakcija po zatvaranju redovnog trgovačkog dana u sredu. Vrednost akcija kompanije je posle objave izveštaja porasla čak devet odsto.

Broj novih korisnika tek dve godine stare striming platforme Disney+ nadmašili su očekivanja analitičara. Pored toga, odaziv posetilaca u kompanijinim zabavnim parkovima i odmaralištima konačmo pokazuje znake oporavka.

Prihod od parkova giganta u industriji zabave dostigao je 7,23 milijarde dolara, što je više nego dvostruko više u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima. 

Broj novih pretplatnika na Disney+ iznosio je 11,8 miliona, što je naglo nadmašilo procene analitičara – prema podacima agencije Bloomberg, očekivalo se da će Disney zabeležiti porast pretplatnika na Disney+ strimovanje za oko sedam miliona na kvartalnoj osnovi.

Evo glavnih pokazatelja u kompanijinom finansijskom izveštaju, prema podacima kojima raspolaže Wal Street Journal:

  • Prihod: 21,82 milijarde dolara naspram očekivanih 20,8 milijardi dolara
  • Prilagođena zarada po akciji: 1,06 dolara u odnosu na očekivani 61 cent

Kompanija je imala 129,8 miliona plaćenih pretplatnika na kraju 2021. godine i ponovila je svoj cilj da do kraja fiskalne 2024. godine uključi između 230 miliona i 260 miliona pretplatnika.

Mnogi berzanski analitičari, međutim, zabrinuti su da li najvažniji aspekt kompanijinog poslovanja može da nastavi da stvara zaradu jer se delovi pretplatnika koji su se prijavili za Disney+ tokom pandemije polako vraćaju svojim uobičajenim rutinama, ali za sada se pokazuje suprotno.

Deo ovog uspeha Disney duguje i veoma dobro propraćenim prikazivanjima novih igranih serija iz Star Wars univerzuma. Nakon velikog uspeha serije „Mandalorian“, njenim stopama pošao je i serijal „The Book of Boba Fett“, dok je premijera prve epizode serije „Obi-Wan Kenobi“ najavljena za maj. 

S druge strane, pad broja korisnika koji se prijavljuju za usluge striminga uticao je na direktnu konkurenciju.

Tako je Netflix, vodeća internet platforma za striming sa sedištem u SAD, akumulirala 8,3 miliona pretplatnika u tromesečnom periodu završenom 31. decembra, ispod sopstvenih očekivanja od 8,5 miliona novih pretplatnika.

  • LIMUN ŽUT

    10.2.2022 #1 Author

    Sve je počelo kao ideja a vidi dokle su dogurali. Mogu samo da im se divim.

    Odgovori

  • IRINA

    10.2.2022 #2 Author

    Odlicne vesti

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.2.2022 #3 Author

    Oni su genijalni…Kompanija koja zna da pravi pare!

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    11.2.2022 #4 Author

    Koji su srećnici Disniijevi naslednici, jedan genijalan čovek cij se ideja razvija i pravi profit i posle više od 60 godina od njegove smrti.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    11.2.2022 #5 Author

    Disny je fenomen jer beleži stalni rast iako je tvorac ideje umro pre 6 decenija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...