"The Power of the Dog" jedan od glavnih favorita

Da li će striming servisi ove godine odneti pobedu na dodeli Oskara? (VIDEO)

KulturaLifestyleU fokusuVesti

9.2.2022 13:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Da li će striming servisi ove godine odneti pobedu na dodeli Oskara? (VIDEO) Da li će striming servisi ove godine odneti pobedu na dodeli Oskara? (VIDEO)
Striming servisi ulažu enormne svote novca u proizvodnju originalnih sadržaja. U pitanju su već milijarde američkih dolara. Ako su nominacije za dodalu najprestižnije filmske... Da li će striming servisi ove godine odneti pobedu na dodeli Oskara? (VIDEO)

Striming servisi ulažu enormne svote novca u proizvodnju originalnih sadržaja. U pitanju su već milijarde američkih dolara.

Ako su nominacije za dodalu najprestižnije filmske nagrade objavljene u utorak ikakav pokazatelj, njihovo investiranje se isplatilo.

Polovina nominacija za Oskara za najbolji film ove godine otišla je za naslove koji su se originalno pojavili na nekom od tri velika strimera – Apple TV+, HBO Max (u vlasništvu WarnerMedia) i Netflix – ili su emitovani na njima uporedo sa svojim bioskopskim premijerama.

Gledano od 2014. godine naovamo, striming kompanije ostvarile su impresivne uspehe ako se broje prestižne nagrade koje su osvojile. Te godine je Netflix ubeležio prvu nominaciju za Oskara za neku striming kompaniju, za film „The Square“, koji je govorio o egipatskoj revoluciji, podseća The Economist.

Treću godinu zaredom Netflix ima više nominacija od bilo kog studija ili distributera. Polagaće nade u „The Power of the Dog“, koji je dobio 12 nominacija za Oskara, više nego bilo koji drugi film u 2022. godini.

Istorijski i statistički gledano, sigurno će osvojiti bar jedno od tih priznanja – i to verovatno u kategoriji najboljeg reditelja, jer je Džejn Kempion (Jane Campion) rediteljka filma, veliki favorit kladionica. Ukoliko Kempion odnese kući zlatnu statuetu, ona bi bila tek treća žena koja je ikada osvojila nagradu za najboljeg sineastu, iza Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow) 2010. godine i Kloi Žao (Chloe Zhao) prošle godine.

Netflix-ov rival, Amazon Prime, takođe je dobio četiri nominacije u glavnim kategorijama, uglavnom zahvaljujući onima koje je obezbedila biografska drama „Being the Ricardos“, o zvezdama jednog  televizijskog sitkoma iz pedesetih godina.

Amazonu je trebalo deset godina da dobije svoju prvu nominaciju za Oskara za najbolji film. Za Apple TV+ bilo je potrebno samo tri. Tehnološki gigant je obezbedio svoju prvu priliku za najbolji film ove godine nominacijom za „CODA“, dramu o punoletstvu koja beleži život jedinog člana porodice gluvih koji zapravo može da čuje.

Ali uspeh strimera ove godine mogao bi da bude varljiv. Prvo, zatvaranje bioskopa zbog virusa Covid-19 povećalo je njihovu ponudu. „Klasični“ studiji puštaju manje filmova nego u vreme pre pandemije; neki naslovi koji bi ranije bili objavljeni samo u bioskopskim dvoranama tako su prikazivani istovremeno i preko online platformi. „Dune“, adaptacija naučno-fantastičnog romana iz 1965. godine je verovatno najbolji primer.

Drugo, relativno mali broj tih nominacija za strimere je zaista i pretvoren u nagrade. Netflix je prošle godine obezbedio 35 nominacija, ali je kući odneo samo sedam statua, od kojih su mnoge bile u tehničkim kategorijama.

Čini se da Američka filmska akademija još uvek nerado dodeljuje najprestižnije nagrade strimerima. Nasuprot tome, Emi, vodeća nagrada za TV produkcije, proglasila je najboljom komedijom u 2021. godini igranu seriju „Ted Lasso“, u produkciji Apple TV+, dok je u kategoriji najbolje serijalizovane drame, zlatnu statuu odnela serija „The Crown“, koju proizvodi Netflix.

Priželjkivani Oskar za najbolji film tek treba da bude dodeljen nekom gigantu za strimovanje (iako kladionice misle da bi ovo mogla biti Netflix-ova godina sa „The Power of the Dog“).

Možda je hladan prijem odraz osećanja glasača Akademije o aktuelnim promenama u industriji. Sastavljeno od holivudskih profesionalaca i bivših dobitnika Oskara, glasačko telo Akademije u stvari možda žudi za zlatnim dobom Holivuda, zaključuje The Economist.

  • ZVE84

    9.2.2022 #1 Author

    Sigurno da hoće obzirom da su oni zaslužni za mnogo toga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...