Najniže vrednosti od početka 2021. godine

Broj oglašenih radnih mesta u SAD opao na 8,83 miliona

SvetVesti

30.8.2023 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Broj oglašenih radnih mesta u SAD opao na 8,83 miliona Broj oglašenih radnih mesta u SAD opao na 8,83 miliona
Broj otvorenih pozicija za nova radna mesta u SAD pao je u julu više nego što se očekivalo, na najniži nivo u više od... Broj oglašenih radnih mesta u SAD opao na 8,83 miliona

Broj otvorenih pozicija za nova radna mesta u SAD pao je u julu više nego što se očekivalo, na najniži nivo u više od dve godine, dodatno potkrepljujući da potražnja za radnom snagom opada.

Broj raspoloživih pozicija smanjen je na 8,83 miliona sa 9,17 miliona u junu, pokazali su rezultati Biroa za statistiku rada i ankete o broju radnih mesta i fluktuaciji radnika (JOLTS). To je bio šesti pad u poslednjih sedam meseci, piše Bloomberg.

Takozvana stopa napuštanja, koja meri dobrovoljno napuštanje posla kao udeo u ukupnoj zaposlenosti, pala je na 2,3 odsto, najnižu od početka 2021. godine. To implicira da su Amerikanci manje uvereni u svoju sposobnost da nađu drugi posao na trenutnom tržištu.

Pad broja oglasa za posao posebno se vidi u sektoru usluga, zdravstvu i državnoj upravi.

Manje slobodnih radnih mesta u kombinaciji sa povećanim učešćem radne snage omogućilo je veću ravnotežu na tržištu rada i pomoglo u usporavanju rasta plata. Uprkos smanjenju potražnje za radnicima, nezaposlenost je istorijski niska.

Ovaj trend je bio ključan za rastuće nade da SAD mogu da izbegnu recesiju uprkos agresivnom povećanju stope Federalnih rezervi. Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) sugerisao je prošle nedelje da bi, ukoliko tržište rada nastavi da popušta, inflacija mogla da nastavi da se smanjuje.

„Fed je zabrinut da bi brz rast plata mogao da izazove inflatorne pritiske 2024. godine, ali će se rast plata verovatno usporiti u narednim mesecima jer će radnici videti manje mogućnosti za povećanje plata zamenom posla“, rekao je Bil Adams (Bill Adams), glavni ekonomista u banci Comerica.

Srednja prognoza Bloombergovog istraživanja ekonomista predviđala je 9,5 miliona slobodnih radnih mesta. Prinosi američkih držvnih obveznica su pali nakon cifara, dok je indeks S&P 500 produžio započeti rast.

Ovi objavljeni podaci prethode mesečnom izveštaju o tržištu radne snage u SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...