dolaze u srbiju da bi videli beograd i planinske centre

Broj stranih turista porastao za 27 odsto

BiznisSrbijaTurizamVesti

7.8.2021 12:13 Autor: Miljan Paunović 1

Broj stranih turista porastao za 27 odsto Broj stranih turista porastao za 27 odsto
U Srbiji ima preko 75 odsto više domaćih od inostranih turista, i oni za odmor najčešće biraju Vrnjačku Banju, Zlatibor, Sokobanju, Kopaonik, Taru, Divčibare,... Broj stranih turista porastao za 27 odsto

U Srbiji ima preko 75 odsto više domaćih od inostranih turista, i oni za odmor najčešće biraju Vrnjačku Banju, Zlatibor, Sokobanju, Kopaonik, Taru, Divčibare, Vrdnik i Novi Sad, dok strance najviše privlače Beograd i planinski centri, izjavila je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

U prvoj polovini godine broj dolazaka turista u Srbiju porastao je za 27 odsto, dok je broj turista koji su imali prenoćište bio veći za 23 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, kaže Labović.

Ona je za Tanjug rekla da će se prava slika, u odnosu na prošlu godinu, imati krajem avgusta kada se završava sezona i kada Republički zavod za statistiku bude zaključio podatke, kao i da će se uzeti u obzir to da prošle godine par meseci nije bilo turističkog prometa zbog pandemije.

„Rekordna godina što se tiče turizma u Srbiji bila je 2019, kada je zabeleženo 10 miliona noćenja, dok je ove godine zaključno sa krajem juna u Srbiji broj noćenja iznosio 3,1 milion“, navela je Labović.

Dodala je da je broj dolazaka i noćenja inostranih turista u odnosu na rekordnu godinu, trenutno niži za 65 odsto.

„Te 2019. godine odnos domaćih i inostranih turista bio 50 prema 50 odsto, a sada imamo više od 75 odsto domaćih turista u odnosu na inostrane, što je posledica pandemije i zatvaranja granica“, rekla je Labović.

Strance najviše, ističe ona, privlači Beograd, pa više od 50 odsto njih se odluči da poseti prestonicu, a potom planinske centre, dok je najmanje interesovanje inostranih posetilaca za banjski turizam.

„Od ukupnog broja domaćih turista koji su putovali do kraja juna po Srbiji, 36 odsto je posetilo banje, 35 odsto planinske centre, a ostali su se opredelili za druga mesta“, istakla je Labović.

Što se tiče razvoja turizma, kaže da su domaćini obogatili svoju turističku ponudu i dodali nove sadržaje kako bi posetioci produžili boravak na destinaciji, a da je država uložila u izgradnju puteva i infrastrukturu.

Kada su banje u pitanju, otvorio se veliki broj hotela viših kategorija, tako da su one promenile imidž mesta u koje se ide zbog rehabilitacije i oporavka i postale centri velnes i spa turizma.

Turisti u Srbiji najviše traže aktivan odmor i boravak u prirodi, ali, kako navodi Labović, veliko je interesovanje i za kulturno istorijske znamenitosti i gastronomiju.

Domaće turiste posebno zanima verski turizam i najposećeniji su Žiča i Studenica kao i Fruskogorski i Ovčarsko-Kablarski manastiri.

„Kada govorimo o stranim turistima koje zanima verski turizam to su na prvom mestu turisti iz Rusije, a govoreći uopšteno o turizmu Srbija je zemlja koja za svakoga ima po nešto“, istakla je Labović.

Tagovi
TURIZAM VESTI
  • NINICA

    5.11.2022 #1 Author

    Lepo, lepa vest. Srbija-Beograd je za turiste prelep!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...