KORONA SE NE SMIRUJE, VAKCINISANO SKORO MILION I PO GRAĐANA

Broj zaraženih premašio 4.000, sve više hospitalizovanih

SrbijaVesti

2.3.2021 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Broj zaraženih premašio 4.000, sve više hospitalizovanih Broj zaraženih premašio 4.000, sve više hospitalizovanih
Prema najnovijim podacima u Srbiji je do 15 časova u utorak, 2. marta 2021. godine, registrovano ukupno 466.885‬ potvrđenih slučajeva obolelih od virusa Covid-19.... Broj zaraženih premašio 4.000, sve više hospitalizovanih

Prema najnovijim podacima u Srbiji je do 15 časova u utorak, 2. marta 2021. godine, registrovano ukupno 466.885‬ potvrđenih slučajeva obolelih od virusa Covid-19.

Od poslednjeg izveštaja testirane su 16.743 osobe, od kojih je 4.157 pozitivno, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirano je ukupno 2.970.536 osoba koje su ispunjavale kriterijume.

Broj hospitalizovanih osoba je 4.031 dok je na respiratorima trenutno 168 pacijenata.

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo je 16 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 4.475. Procenat smrtnosti u Srbiji od korona virusa je 0,96 odsto.

Konov koeficijent iznosi 24,82 odsto, a predstavlja odnos između broja pozitivnih i ukupnog broja testiranih u jednom danu. Da bismo mogli da kažemo da je situacija sa epidemijom mirna, taj procenat bi trebalo da bude do 0,5 odsto, a sve više od 2,5 odsto je zabrinjavajuće.

Skoro milion i po ljudi vakcinisano u Srbiji

Prema poslednjim podacima vlade u Srbiji je do sada dato 1.470.406 doza vakcine protiv korona virusa, a 524.231 osoba je dobila i drugu dozu vakcine.

Vakcinu AstraZeneca građani od danas mogu da prime i na punktu na Beorgadskom sajmu u Hali 3.

Foto: Tanjug/AP

Srbija je jedna od malog broja zemalja koja na raspolaganju ima čak četiri različite vakcine – Pfizer, Sputnik V, Sinopharm i AstraZeneca.

Kada je reč o broju vakcinacija na million stanovnika, Srbija je na šestom mestu u svetu – posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD, dok je prema istom kriterijumu i dalje druga u Evropi, posle Velike Britanije.

Kada je reč o broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, Srbija je prva u Evropi i četvrta u svetu.

Prve vakcine dopremljene u Federaciju BiH

Predsednik Aleksandar Vučić predao je danas u Sarajevu kontingent od 5.000 vakcina kompanije AstraZeneca, koje Srbija donira Bosni i Hercegovini.

Foto: Tanjug

Na sarajevskom aerodromu Butmir, predsednika Srbije dočekali su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović.

„Znam da će ovo izazvati različite komentare – neko će čestitati, neki se zahvaljivati. Zamolio bih sve ljude da razmisle samo o jednom, a to je ako samo jedna od ovih 5.000 vakcina spasi i jedan život nekome u BiH, sve vredi“, poručio je Komšić.

On je iskazao zahvalnost na pomoći, posebno u okolnostima, kako je rekao, u kojima se nalazi BiH kao država sa nedefinisanim odnosima sa Kovaks programom i nabavkom vakcina.

Džaferović je izrazio zahvalnost na iskazanom činu solidarnosti prema BiH.

Foto: Tanjug

„U situaciji kada su zakazali globalni multilateralni mehanizmi u vezi sa nabavkom vakcina predsednik Vučić je poslao ponudu i mi smo je prihvatili. Ovo su vakcine koje su donirane BiH, a BiH će ih putem Saveta ministara rasporediti prema Federaciji“, objasnio je on.

Komšić i Džaferović, zajedno sa Miloradom Dodikom, preneli su da su imali priliku i da razgovaraju sa Vučićem o odnosima dve zemlje. Komšić je kazao da je bilo reči o samitu koji će pre svega biti okrenut ekonomskoj saradnji.

  • Tatjana

    2.3.2021 #1 Author

    Lep gest prema BiH

    Odgovori

  • ZORICA.S

    2.3.2021 #2 Author

    Morace,drzava jos par Covid bolnica da napravi…😓

    Odgovori

  • Tajči

    3.3.2021 #3 Author

    Pitam se odakle nam pare, kad imamo i vakcine da poklanjamo do kojih se „teško“ dolazi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...