U odnosu na isti period prošle godine 24 odsto više

Bruto naplata prihoda u Crnoj Gori 1,7 milijardi evra

RegionVesti

4.9.2023 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bruto naplata prihoda u Crnoj Gori 1,7 milijardi evra Bruto naplata prihoda u Crnoj Gori 1,7 milijardi evra
Uprava prihoda i carina (UPC) u Crnoj Gori ostvarila je osmomesečnu bruto naplatu prihoda od 1,69 milijardi evra, što je 330 miliona evra ili... Bruto naplata prihoda u Crnoj Gori 1,7 milijardi evra

Uprava prihoda i carina (UPC) u Crnoj Gori ostvarila je osmomesečnu bruto naplatu prihoda od 1,69 milijardi evra, što je 330 miliona evra ili 24 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Iz UPC-a su kazali da je ostvarena naplata od januara do kraja avgusta ove godine premašila i planirane prihode za 260 miliona evra ili 18 odsto, piše Mina.

„Najznačajniji rast prihoda je zabeležen kod poreza na dodatu vrednost (PDV), poreza na dobit pravnih lica, doprinosa i akciza“, rekli su iz UPC-a.

Naplata PDV-a je iznosila 774,6 miliona evra, što je više 125 miliona evra ili 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je iznad plana prihoda 82 miliona evra ili 12 odsto.

„Po osnovu poreza na dobit preduzeća naplaćeno je 140 miliona evra, odnosno 60 miliona evra ili 75 odsto više nego za osam meseci prošle godine i 31 milion evra ili 29 odsto više od planiranog“, precizirali su iz UPC-a.

Naplata doprinosa za osam meseci ove godine iznosila je 350 miliona evra, što je 73 miliona evra ili 26 odsto više od naplate u istom prošlogodišnjem periodu, kao i u odnosu na planirane prihode.

„Ostvarena naplata po osnovu akciza iznosila je 212 miliona evra i veća je 42 miliona evra ili 25 odsto u odnosu osam meseci prošle godine, dok je 33 miliona evra ili 18 odsto odsto veća u odnosu na plan“, kazali su iz UPC-a.

Po osnovu carine (poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije) naplaćeno je 34,6 miliona evra za osam meseci, što je devet miliona evra više ili 36 odsto u odnosu na planirani iznos i isti period prošle godine.

UPC se, prema rečima njenih predstavnika, zalaže za jačanje proaktivne komunikacije, servisnog pristupa prema poreskim obveznicima i usmerava delovanje na jednoobraznu primenu propisa, u korist građana i države.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...